“Mi az én életcélom?” – 15 kérdés, ami segít megtalálni az életcélodat

Az egyik nagy kérdés az életben, ami mindenkit foglalkoztat, különösen a fiatal, 15 és 35 év közötti korosztályt: vajon mi az én életem célja? És pontosan hogyan lehet ezt megtalálni?

Rengeteg forrásból áradnak ma felénk ezek a kérdések. Te is észrevetted már? Szinte a csapból is ez folyik: “Mi a Te életcélod? Mi a Te küldetésed? Találd meg a szenvedélyedet, azt, amiért megszülettél!”

De miért lett ma ennyire égetően fontos ez a kérdés?

Vajon régen is ennyit agyaltak az életcéljukon az emberek, mint manapság?

Biztos, hogy nem. Régen a legtöbb ember előtt világos volt az út: felnőni, elvégezni az előtte álló iskolákat, elhelyezkedni az adott munkahelyen, ami a legtöbbször már gyerekkortól kezdve el volt rendezve, hogy oda fog menni az illető, majd megházasodni, családot alapítani, és néhány évtized múltán nyugdíjba menni, sokszor az első és egyetlen munkahelyéről. Nem volt kérdés az egyéni életcél, az emberek tálcán kapták az előttük álló életutat, ki-ki abban a közegben, amelybe beleszületett. “Ezt az utat járd végig, fiam, és jó lesz ez így.”

Mára az életút-modell drasztikusan megváltozott.

A lehetőségek tengerében élünk, és arra tanítanak minket kiskorunktól kezdve, hogy bármi lehet belőlünk, amit csak akarunk. Ezer választási lehetőség áll előttünk, mind a tanulmányokban, mind a munkaerőpiacon. Nagyon ritka ma már az, hogy valaki az első munkahelyéről menjen 30-40 évvel később nyugdíjba. Ma inkább a gyakori váltások a jellemzőek: a legtöbb fiatal munkavállaló 2-3 évnél tovább nem marad egy munkahelyen, hanem vált. Majd néhány évvel később újra vált, sokszor nem csak munkahelyet, hanem munkakört is. Sokan már a húszas éveik közepén rájönnek, hogy nem is ezt akarják csinálni, mint amit éppen csinálnak, és amit évekig tanultak. Sokan ekkor, vagy akár később, a 30-as vagy a 40-es éveikben belekezdenek egy teljesen új képzésbe, és pályát váltanak.

Manapság olyan sok lehetőség áll előttünk, mint még soha korábban – és ez szuper!

Ez a helyzet azonban felvet egy új problémát is: a bőség zavarát. A rengeteg lehetőség között ugyanis nagyon könnyű elveszni. És sokszor valójában nem is az a kérdés, hogy “akkor most melyiket válasszam az ezernyi felkínált lehetőség közül?”, hanem inkább az, hogy “melyik ezek közül az ÉN utam? Melyik az az út, életpálya, karrier, amelyik igazán az enyém?”

Vagy ugyanez más szavakkal: “Mi az én életcélom? Miért élek én ezen a Földön? Mi az életem értelme?”

Ezek nagyon fontos kérdések. Az emberek időtlen idők óta felteszik maguknak ezeket a kérdéseket, és meg is válaszolják – természetesen mindenki és minden kor egy kicsit más választ adott rá.

Én most nem a vallásfilozófiai oldaláról kívánom megközelíteni ezt a témát, hanem egy sokkal praktikusabb nézőpontból, aminek a segítségével Te is könnyedén megtalálhatod az életcélodat, akár már most is! 🙂

Először is tisztázzunk néhány dolgot – vagy inkább oszlassunk el néhány mítoszt a témával kapcsolatban.

“Mi az én életcélom?”

Már maga a kérdés azt sugallja, hogy mindenkinek 1 db konkrét és pontos életcélja van, ami egész élete során változatlan marad, és ha ezt az illető nem találja meg, akkor elszúrja az egész életét, mert a Nagy Életcél helyett pótcselekvésekre pazarolja majd el a drága idejét. Nos, ez a gondolat nagyon hasonlít “a Nagy Ő” mítoszára, amit ebben a blogbejegyzésemben részletesebben is kifejtek. Most itt legyen elég annyi, hogy valójában mindkét mítosz egy hatalmas félreértés. Úgyhogy nyugi. Fellélegezhetsz.

Az életcél egy ennél sokkal rugalmasabb valami, ami folyamatosan változik. Különböző hatások is alakítják: pl. az ember gyerekként szeret csinálni egy bizonyos dolgot, aztán egyszer csak megismer egy teljesen új tevékenységet, és beleszeret. Aztán néhány hónappal vagy évvel később ugyanígy beleszeret egy másik, teljesen más tevékenységbe, és úgy dönt, hogy ő inkább ezt akarja csinálni ezentúl.

Ezeket az “aktuális szenvedélyeinket” az életkor is befolyásolja. Te is biztosan másra vágytál ötévesen, mint tízévesen vagy húszévesen. Ha megkérdezték Tőled, hogy “mi leszel, ha nagy leszel?”, minden életkorban más választ adtál erre, nem igaz?

Persze az is lehet, hogy éppen Te voltál a kivétel. Vannak emberek, akik már egészen kicsi koruktól kezdve pontosan tudják, hogy mik akarnak lenni, és életük során sem térnek le erről az útról. Ha Te is ilyen vagy, akkor örülj neki, hogy nem kell mérlegelned a rengeteg opció között, hanem ugorj bele a kedvenc tevékenységedbe, és rajta, csináld!

Az emberek többsége azonban fiatal korában még nem ennyire biztos a döntésében, úgyhogy sokat keresgél és válogat a lehetőségek tengerében, sok mindenbe belekóstol, sok mindent kipróbál, mire szép lassan elkezd kristályosodni benne, hogy valójában mi is az a tevékenység, amit csinálni szeretne.

Ha viszont még mindig keresed az életcélodat, akkor a fenti kérdés helyett inkább ezeket tedd fel magadnak:

1) Mi most éppen a legfontosabb célom az életemben?

2) Miben hiszek?

3) Milyen értékeket szeretnék átadni az embereknek?

4) Kiket szeretnék szolgálni a munkám során?

5) Pontosan mit szeretnék nekik adni? Hogyan tudnám szebbé és jobbá tenni az ő életüket?

Ha önmagad helyett azokra koncentrálsz, akiket szolgálni akarsz, akkor egyrészt sokkal gyorsabban felfedezed a valódi céljaidat, másrészt sokkal tisztábban fogod látni, hogy Te milyen ember vagy, és mire vágysz valójában. Ja és jobban is fogod érezni magad – ezt garantálom!

A továbbiakban pedig megosztok Veled még 10 további kérdést, amiket ha megválaszolsz, akkor még közelebb kerülsz az akuális életcélodhoz. Készen állsz?

6) Mi az a tevékenység, amit szenvedélyesen szeretsz csinálni? Mi az, ami felvillanyoz Téged? Mi az, ami közben úgy érzed, hogy “na most igazán élek”? Ami lelkesít, ami kiteljesít, ami elégedettséggel tölt el? (Többet is felsorolhatsz)

7) Mik a legfontosabb értékek a számodra, amiket a mindennapjaid során meg kívánsz élni? (Pl. fejlődés, szolgálat, őszinteség, kapcsolódás, értékátadás stb.)

8) Milyen tudásod és milyen képességeid vannak, amiket fel tudsz használni mások javára?

9) Hogyan szeretnéd használni a képességeidet és a tudásodat arra, hogy a világot szolgáld velük?

10) Mit szeretnél hátrahagyni magad után?

11) Ha kiderülne, hogy már csak 6 hónapod van hátra, mit tennél?

12) Ha a világ összes pénze a Tiéd lenne, mit tennél?

13) Ha nem állna előtted semmiféle akadály vagy korlát, és nem lennének szabályok, mit tennél?

14) Ha a szuperhősök minden bátorsága a Tiéd lenne, mit tennél?

15) Ha egyszerűen nem tudnál kudarcot vallani, mit tennél?

Szánj időt ezeknek a kérdéseknek a megválaszolására. Figyelj befelé és hallgass a belső hangodra. Mi az első gondolat, ami eszedbe jut 1-1 kérdés olvasásakor? Mi az első érzés, ami felbukkan Benned? Figyelj a gondolataidra és az érzéseidre. Hallgasd meg őket. A válaszok minden kérdésedre Benned vannak.

Ha szeretnél még további tippeket olvasni az életcélod megtalálására, akkor itt találod a sorozat 2. részét, itt pedig a 3. részét.

Ha pedig úgy érzed, hogy szívesen vennél igénybe szakmai segítséget az életcélod megtalálása és megvalósítása terén, akkor kattints a lenti gombra és jelentkezz nálam egy személyes beszélgetésre:

Ezeket olvastad már?

“Hogyan fogadjam el önmagamat?” – Ami működik, és ami nem

Önelfogadás. Csak fogadd el magad. Fogadd el önmagadat úgy, ahogy vagy. A csapból is ezek a mondatok folynak. “Jó, jó, de mégis HOGYAN tegyem ezt,…

A valódi önbizalom alapja

Vajon honnan ered a stabil önbizalom és a nyugodt magabiztosság? Mi a titka azoknak az embereknek, akik szinte mindig kedvesek, nyugodtak, és csak úgy sugárzik…

“Hogyan legyen több önbizalmam?” – 7+1 tipp az önbizalmad azonnali erősítésére

“Legyen már egy kis önbizalmad! Jobban kellene bíznod magadban. Csak higgy magadban, és sikerülni fog!” Ismerős mondatok? Sokat halljuk – és talán mondjuk is –…