További 7+1 tipp az önbizalmad mélyebb erősítésére

Elkezdted gyakorolni a magabiztos viselkedést. Néha már automatikusan jön az egyenes testtartás, a nyugodt beszéd, ésatöbbi. Valamennyire nyugodtabbnak is érzed magad ilyenkor. De mélyen belül továbbra is ott motoszkál benned egy csomó félelem és aggódás. És valamiért nem akarnak eltűnni. Mit lehet ilyenkor tenni?

Az előző bejegyzésemben megosztottam Veled 7+1 tippet, amelyek azonnal képesek emelni az önbizalmadat. Ezek a tippek az önbizalom felszíni rétegére hatnak, ami természetesen ugyanúgy fontos, mint a mélyebb szintek, hiszen ezek a rétegek közvetlenül kapcsolódnak egymáshoz és hatnak egymásra. Most viszont nézzünk meg 7+1 olyan gyakorlatot, amelyek az önbizalom mélyebb rétegeit célozzák meg, azaz nem a viselkedést és a megjelenést, hanem az életstílusodat és az életcélodat.

1. Csináld gyakrabban azt, amiben jó vagy!

Gyűjtsd össze, mik azok a dolgok, amikben jó vagy, és egyszerűen csináld őket gyakrabban! Ha pl. jól táncolsz, akkor táncolj többet! Ha jól megy neked a szervezés, akkor vállald el bizonyos események megszervezését! Ha jó vagy mások megértésében és megnyugtatásában, akkor beszélgess többet emberekkel, a munkahelyen, az iskolában, a boltban, akárhol! De lehet, hogy a főzésben vagy jó, vagy a rajzolásban, vagy akár az idegen nyelvek tanulásában, a lényeg, hogy csináld többször ezeket a dolgokat! Minél többet csinálod őket, annál jobb leszel bennük, és minél jobb vagy bennük, annál szívesebben és annál gyakrabban csinálod majd őket.

2.  Legyen egy konkrét célod, és tegyél érte valamit minden nap!

Mi az, amit el akarsz érni az életben? Mire vágysz, mit szeretnél igazán megvalósítani? És mit kell ahhoz tenned, hogy ez meg is valósuljon? Ne ijesszen meg az, ha ez a cél most még nagyon távolinak tűnik. Minden nagy utazás egy kis lépéssel kezdődik. Írd össze, hogy pontosan miket kell tenned ahhoz, hogy elérd ezt a célt, majd bontsd le ezeket a dolgokat egészen apró lépésekre, és illeszd be ezeket a kis lépéseket a mindennapi teendőid közé. Azaz minden nap tegyél valamit azért, hogy egy lépéssel közelebb kerülj a célodhoz.

3. Próbálj ki új dolgokat!

Természetesen nem ön- és közveszélyes dolgokra gondolok itt. Egyszerűen csak vigyél egy kis változatosságot a saját életedbe. Utazz el egy új helyre, iratkozz be egy új tanfolyamra, kóstolj meg új ételeket és italokat! Menj be egy olyan helyre, ahol még nem voltál, ismerj meg új embereket, vagy éppen beszélgess el egy olyan ismerősöddel, akivel még sosem beszélgettél egy jót, úgy igazán mélyen. A lényeg, hogy csinálj valami újat, amit eddig még nem csináltál! Ez amellett, hogy felfrissít majd, egy olyan oldaladat is a felszínre hozhatja, amelyet most nem használsz, sőt talán nem is tudsz róla, hogy létezik 😉

4. Légy hű az értékeidhez!

A célkitűzések és az új dolgok kipróbálása mellett mindvégig maradj hű a számodra legfontosabb értékekhez. Ne add fel őket egy izgalmasnak tűnő élmény kedvéért – ez rombolná az önbizalmadat. Az az ideális, ha a fő célod, a mindennapi tevékenységeid és az új dolgok is, amiket kipróbálsz, összhangban vannak az értékrendeddel. Hidd el, még így is tengernyi opció közül válogathatsz.

5. Tudj egyedül lenni önmagaddal!

Ez nagyon fontos. A mai felgyorsult, zajos világban egész nap ömlenek ránk a külső ingerek mindenhonnan, de amikor hazaérünk, akkor sem vagyunk csendben önmagunkkal, mert azonnal bekapcsoljuk a tévét, a számítógépet, a kezünkben ott pittyeg az okostelefon… Újra meg kell tanulnunk az önmagunkra figyelést. És ehhez nem kell napi két órát meditálni. Egyszerűen csak tedd szokásoddá, hogy időnként önmagadra irányítod a figyelmedet: “mit érzek most?” És figyelj a válaszra, figyelj az érzéseidre. Az érzések jelzések a lelkünkből, és mindig üzennek valamit. Ilyenkor ne minősítsd az érzéseidet és ne söpörd félre őket, egyszerűen csak fogadd el őket, mint a saját részeidet, és biztosítsd őket, hogy: “Nyugi. Itt vagyok. Figyelek rátok. Itt biztonságban vagytok. Minden rendben van.”

Ez a gyakorlat csupán néhány másodpercet vesz igénybe, és bárhol gyakorolható: az utcán, a postán, a buszon, szó szerint bárhol. Érdemes minél többet gyakorolni. Tudod, amit gyakran csinálsz, az idővel egyre jobban megy majd, és minél jobban megy, annál szívesebben és annál gyakrabban csinálod majd.

Önmagaddal töltöd el a legtöbb időt az életedben. Éppen ezért az önmagadhoz fűződő kapcsolatod a legfontosabb mind közül. Légy önmagad jó társasága, légy önmagad megértő, szerető és támogató barátja.

6. Válogasd meg a társaságodat!

Állítólag annak az 5 embernek vagy az átlaga, akikkel a legtöbb idődet töltöd. Hogy ez tényleg tudományosan bizonyíthatóan így van-e, abba most ne menjünk bele, mindenesetre az biztos, hogy azok formálnak minket a legerősebben, akikkel a legtöbb időnket töltjük. És ez a virtuális kapcsolatokra is igaz. Éppen ezért amennyire csak tudod, válogasd meg azt, hogy kikkel töltöd az idődet, és azt is, hogy kiket követsz a különböző közösségi médiafelületeken. Akiket nézel és hallgatsz, akikre figyelsz, azok óhatatlanul hatnak Rád, hatnak a gondolkodásmódodra és az érzéseidre.

Tedd fel magadnak a kérdést: “vajon ezek az emberek előrevisznek-e engem, vagy visszahúznak?” Az ő értékrendjük és az ő életstílusuk azt, amit követni akarsz? Ha a válasz NEM, akkor keress olyan embereket, élőben és virtuálisan egyaránt, akik lehúzás helyett inspirálnak, bátorítanak és fejlődésre ösztönöznek Téged.

7. Válogasd meg azt, hogy kire hallgatsz!

Ez szorosan kapcsolódik az előző ponthoz. Akikkel a legtöbb idődet töltöd, azoknak a gondolkodásmódja és véleménye hat rád a legerősebben. Amikor valaki elmondja Neked a véleményét egy bizonyos dologról, vagy éppen Rólad, akkor jusson eszedbe, hogy ez az ember pusztán a saját lelkivilágát vetíti ki Rád. Akik szeretnek minket, azok a legtöbbször segíteni akarnak nekünk, de bizony sokszor előfordul, hogy mivel ők maguk tele vannak félelmekkel, ezért ezeket a félelmeket kivetítik a külvilágra. Ez nem tudatos és nem is szándékos, de ilyenkor nagyon érdemes átgondolni azt, hogy kire hallgatsz, és hogy mit vagy hajlandó felvállalni a célod eléréséért.

Ha másmilyen életet szeretnél élni, mint eddig, ahhoz új dolgokat kell megtenned. Az újdonság pedig sokszor ijesztőnek tűnik – de csak azért, mert MÉG ismeretlen. Sok ember sajnos annyira fél az ismeretlentől, hogy inkább benne marad az ismerősen rossz helyzetben, mintsem hogy megkockáztassa a bizonytalanságot. Ezzel a döntésével viszont lemond a jobb élet lehetőségéről is.

Szóval igen, lehetséges, hogy lesz olyan helyzet, amikor választanod kell egy régi kapcsolat és az új életed között. Lehetséges, hogy néhány régi kapcsolatod emiatt elhalványul majd, vagy megromlik, vagy akár teljesen meg is szakad. Lehet, hogy lesz, akinek nem tetszik majd, hogy Te változtatni szeretnél, és hogy Te magad is változol. Vannak, akikkel ezt meg lehet beszélni, és elfogadják majd a döntésedet. És lehet, hogy lesznek olyanok, akik még egy őszinte beszélgetés után sem fognak megbékélni az új helyzettel és a Te új éneddel. Ekkor el kell majd döntened, hogy melyik a fontosabb Neked: egy régi (lehúzó) kapcsolat megtartása, vagy a vágyott új életed, új kapcsolatokkal és megújult gondolkodásmóddal?

Előfordulhat, hogy emiatt néhány fájdalmas döntést is meg kell majd hoznod. Ez is az út része. A változás nem mindig virágos ösvény. Lesz olyan szakasza az útnak, amely göröngyökön és tüskebokrokon át vezet. Ha viszont képes vagy meghozni akár fájdalmas döntéseket is a célodért, és vállalod a döntéseid következményeit, az óriási mértékben erősíteni fogja az önbizalmadat.

+1. Találd meg azt, ami boldoggá tesz!

Ez a szilárd önbizalom egyik legfontosabb összetevője. És az összes előző pontot magába foglalja. Mi az, ami Téged boldoggá tesz? Mi az, amit imádsz csinálni? Mi az, amit el akarsz érni és meg akarsz valósítani az életedben? Mi az, ami annyira érdekel és vonz, hogy azért hajlandó vagy áldozatokat hozni, sőt akár szenvedni is érte? A boldogságért néha meg kell szenvedni. De a végeredményért mindenképpen megéri.

Ha szeretnél még többet olvasni tőlem,

akkor kattints ide a letölthető ingyenes anyagaimhoz!

Ezeket olvastad már?

Hogyan segít a sötét oldalad elfogadása jobban szeretni önmagadat?

“Micsoda? Hogy én fogadjam el a sötét oldalamat? Hát nem pont az lenne a lényeg, hogy igyekezzek megszabadulni ezektől a negatív érzésektől? Nem éppen azáltal…

Mire vágyunk egy párkapcsolatban? – Az ideális partnered legfontosabb tulajdonsága

Vajon mire vágyunk igazán egy párkapcsolatban? Mit szeretnénk megélni általa? Ki számunkra az ideális partner mindehhez, és vajon mi az ő legfontosabb tulajdonsága? A mai…

Mi az önbizalom – és mi nem az?

Mit jelent valójában az, ha valakire azt mondjuk, hogy van önbizalma? Hogy beképzelt? Nagyképű? Arrogáns? Vagy valami egészen mást? Lehetséges, hogy ez a kifejezés inkább…