A két legerősebb visszahúzó erő: a félelem és a kényelem – mit lehet kezdeni velük?

Vajon miért van az, hogy sokszor vágyunk valamire, de mégsem teszünk semmit azért, hogy megvalósítsuk? Miért van az, hogy sokszor van egy célunk, amit el akarunk érni, de mégsem indulunk el érte? Mi tart vissza minket ilyenkor? És vajon mit tudunk mi tenni azért, hogy mégis elinduljunk a célunk felé, még a visszahúzó erők dacára is?

Ha megkérdezném Tőled, hogy mire vágysz most a leginkább, mit szeretnél elérni, mit szeretnél megvalósítani: mit válaszolnál?

Egy jobb állás? Egy új végzettség? Egy szebb lakóhely? Egy boldog kapcsolat? Egy edzett test?
Vagy egyszerűen csak kiállni magadért és megmondani valakinek azt, amit gondolsz?
Meghúzni a saját határaidat?
Fizetésemelést kérni?
Egy szívességet kérni?
Vagy éppen segítséget kérni, ha most éppen arra van a legnagyobb szükséged? Te érzed a legjobban, hogy mi kell Neked.

Itt nincs jó vagy rossz válasz. Tedd a kezed a szívedre és mondd, akár csak magadnak is: mire vágysz most a leginkább?

És ha azt kérdezném Tőled, hogy miért nem érted még el ezt a célt, miért nem indultál még el a vágyad megvalósítása felé: mit válaszolnál? Őszintén.
Vajon mi kellene ahhoz, hogy el tudj indulni ezen az úton?
Vagy inkább: hogy el MERJ indulni ezen az úton?

Sokszor a vágyaink felé vezető úton a legnagyobb akadályok nem külső tényezők, hanem a saját gondolataink. Ilyesmik pl.:

“Nem merem ezt megtenni, mert…
Mert mi lesz, ha nem sikerül?
Mi lesz, ha kudarcot vallok?

Mi lesz, ha nem tudom majd végigcsinálni?
Mi lesz, ha kiderül majd, hogy nekem ez nem megy, hogy én ehhez béna vagyok?
Mi lesz, ha az emberek kinevetnek majd?

Mi lesz, ha a családom elfordul majd tőlem?
Mi lesz, ha én ezt megmondom neki, és ő erre elküld majd engem melegebb éghajlatra?
Mi lesz, ha szégyenben maradok?
Mi lesz, ha elveszítem még azt is, amim most van?”

Vagy akár ilyen gondolatok is felmerülhetnek bennünk:

“És mi lesz, ha sikerül ez a dolog?
Mi lesz, ha elérem, ha végigcsinálom, ha megszerzem, amit akarok? Akkor vajon milyen helyzetben leszek?
Mi lesz, ha ettől teljesen átformálódik majd az életem?
Mi lesz, ha ez úgy felborítja majd a hétköznapjaimat, hogy odalesz a jó kis nyugis, megszokott életem, és ehelyett új, ismeretlen, kitudjamilyen kihívásokkal kell majd szembenéznem?

Mi lesz, ha emiatt rengeteg plusz munkám lesz majd, és kevesebb szabadidőm?
Mi lesz, ha nem fogom tudni jól kezelni az új élethelyzetet?
Mi lesz, ha emiatt eltávolodom majd a jelenlegi ismerőseimtől, családtagjaimtól, barátaimtól?

Mi lesz, ha ezután olyan emberekkel kell majd sok időt együtt töltenem, akiket nem is ismerek, vagy akiket nem is kedvelek?
Mi lesz, ha az egész életem végül rosszabbá válik majd, mint amilyen most?
Mi lesz, ha utána rájövök, hogy valójában nem is ezt akartam?”

A kérdések sora a végtelenségig folytatható. Azt hiszem, már ebből is jól látszik, hogy sokszor az efféle, tudatos vagy tudattalan félelmek tartanak vissza minket a cselekvéstől.

Ha szeretnéd a félelmeidet áttranszformálni, hogy azok többé ne akadályozzanak, hanem inkább támogassanak Téged a célodhoz vezető úton, akkor ehhez találsz egy nagyon jó és hatékony kis gyakorlatot a “3+3 szuper önbizalomerősítő tipp” című anyagomban. Ezt a különleges munkafüzetet itt tudod letölteni.

A másik legerősebb visszatartó erő pedig a kényelem. Ez többnyire ilyen gondolatok formájában nyilvánul meg:

“Hmm ez a változtatás elég macerásnak hangzik… egy csomó mindent el kell hozzá intézni, utána kell nézni, el kell menni hozzá ide-oda, sok időt és pénzt kell majd belefektetni… tényleg kell ez nekem? Tényleg kell a világnak az, amit majd én fogok tudni nyújtani ezzel az új munkával, tudással, végzettséggel? Talán igen, de olyan fárasztónak tűnik az odavezető út… Áhh inkább maradok ebben a mostani helyzetemben. Ez a tuti, ezt már legalább ismerem, itt biztonságban vagyok. Az ismeretlenben ki tudja, milyen veszélyek leselkedhetnek rám. Ha eddig nem ölt meg ez a mostani helyzet, akkor ezután sem fog. Ami eddig jó volt, az jó lesz ezután is.”

Ismerős gondolatok?

Jó, ha tudod, hogy ezeket a gondolatokat – amelyek egyébként teljesen téves gondolatok – az elme generálja. Ő így működik. Az elme legfontosabb célja az, hogy a testet a lehető legalacsonyabb energiafelhasználással életben tartsa. Ezért az elméd számára az a legideálisabb helyzet, ha Te egész nap ki sem kelsz az ágyból. Akkor biztonságban vagy, ott nem érhet baj – gondolja az elme. (Pedig mekkorát téved…)

De Te vajon valóban erre vágysz? A langymeleg vízben ázásra? Valóban olyan kényelmes Neked ez a helyzet? Nem érzed egy idő után már konkrétan idegesítőnek az egy helyben toporgást? Nem válik ez a “kényelmes” semmittevés egy idő után már kimondottan kényelmetlenné?

Ezt azért érzed, mert a lelked növekedni akar.

A lelked nem úgy működik, mint az elméd. A lelked nem a túlélésre játszik. Ő nem a tested épségét védi. 

A lelked szárnyalni akar, gyarapodni, tanulni, növekedni, új dolgokat felfedezni. A lelked változatosságra vágyik, új ingerekre, amikben megfürödhet, új emberekre, akikhez kapcsolódhat.

A lelked nem érzi jól magát a régi, jól ismert, “biztonságos” langyos vízben.

És egy idő után már Te sem.

A félelemkeltő és a kényelembe csábító gondolatokat egyaránt az elméd generálja. Így próbálja elérni azt, hogy Te maradj ott, ahol most vagy, ne növekedj, ne gyarapodj, ne csinálj semmit. Így próbál Téged biztonságban tartani.

Csakhogy ez valójában nem biztonság, hanem vegetálás. Egy helyben toporgás. Ez biztosan nem vezet el se a céljaidhoz, se egy boldog élethez.

Hogy miért? Mert ez teljesen ellentétes az élet természetével. Az élet ugyanis mindig mozgásban van. Folyamatosan változik, mint maga a természet, folyamatosan áramlik, mint a folyó. A Te lelked is erre vágyik. És Te is csak akkor tudod magad igazán boldognak, elégedettnek és kiteljesedettnek érezni, ha követed az élet természetes áramlását.

 

De mégis hogyan tudod a lelked hívó szavát követni, amikor a fejed tele van “de mi lesz, ha…” és “áhh inkább hagyjuk” gondolatokkal?

Nézzük meg most azt a 3 egyszerű lépést, amelyekről már a korábbi blogbejegyzéseimben is írtam – megtalálod őket itt és itt.

1) Először is tudatosítsd magadban a gondolataidat, és tudd, hogy ők csak az elméd játékai. Azaz NEM IGAZAK. Biztosan Te is tapasztaltad már, hogy a legtöbb dolog, amitől félünk, a valóságban sosem következik be.

2) Fogadd el a gondolataidat, mint az elméd egészséges működésének bizonyítékait. Nyugodtan hallgasd meg őket és akár válaszolj is rájuk magadban. Pl. így: “Mi lesz, ha bekövetkezik a legrosszabb? Hát akkor majd túlélem valahogy. Biztosan nem lesz kellemes érzés, de én meg vagyok olyan erős és ügyes, hogy túl fogom élni, és talpra fogok állni belőle. És az élet majd megy tovább ezután is. Inkább vállalom ennek a kockázatát, mint a kihagyott lehetőség fájdalmát – azt, hogy soha meg sem próbáltam.”

Ha a Te gondolataid pedig inkább a kényelmes semmittevés felé próbának csábítani Téged, akkor a legjobb, amit tehetsz, ha – természetesen miután magadban tudatosítottad, elfogadtad és meghallgattad őket – emlékezteted magadat arra, amire vágysz: azaz hogy MIT is akarsz annyira megvalósítani, és MIÉRT. Mi a mélyebb célod a vágyad megvalósításával? Mit fog ez hozzáadni az életedhez? Hogyan fogja ez gazdagítani a Te és a többiek életét? Valóban van ez a dolog annyira fontos és értékes, hogy megéri erőfeszítéseket tenni érte?

Ha a válaszod az utolsó kérdésre IGEN (remélem, hogy ez a válaszod), akkor pedig jöhetnek a

3) Legmélyebb vágyaiddal összhangban álló tettek

Tudod már, hogy mit akarsz megvalósítani. Azt is tudod, hogy miért. Azt is tudod, hogy a menet közben természetes módon felbukkanó, félelemkeltő és kényelemre csábító gondolatokat hogyan kezeld. Akkor mire vársz még? Csapj a lovak közé és hajrá! 😀

+1 nagyon fontos kérdés

És végül tedd fel magadnak a kérdést: “Mi lesz akkor, ha NEM vágok bele ebbe a dologba? Mi lesz akkor, ha úgy döntök, hogy ebbe most inkább nem kezdek bele, nem teszem meg, nem csinálom végig? Milyen lesz akkor az életem jövő ilyenkorra? Valószínűleg olyan, mint amilyen most. Jó lesz ez nekem? Biztosan ezt akarom? Tényleg erre vágyom?”

És válaszolj magadnak őszintén. Hol szeretnél tartani 1 év múlva? 5 év múlva? 10 év múlva? Mit kell ahhoz tenned MOST, hogy egyszer majd valóban ott legyél?

Ha pedig úgy érzed, hogy nem szeretnél egyedül küszködni ezen az úton (mert miért is kellene egyedül küzdened? Azért vagyunk ilyen sokan a világon, hogy segítsünk egymásnak!), és szeretnéd, ha egy szakértő támogatna Téged a vágyaid megvalósításában, akkor kattins a lenti gombra és jelentkezz nálam egy személyes beszélgetésre.

Ezeket olvastad már?

Népszerű szlogenek – vajon tényleg igazak? 3. rész: “Engedd el!”

Ez a “Népszerű szlogenek – és ami mögöttük van” sorozatunk harmadik része. Most néhány héten át csupa olyan menő szlogennel és idézettel foglalkozunk majd, amelyek…

“Mi az én életcélom?” – 15 kérdés, ami segít megtalálni az életcélodat

Az egyik nagy kérdés az életben, ami mindenkit foglalkoztat, különösen a fiatal, 15 és 35 év közötti korosztályt: vajon mi az én életem célja? És…

Kollár Anna vendégposztja: “Azt akarom, hogy ezt minden NŐ tudja”

Ez most egy nagyon különleges blogbejegyzés lesz, ugyanis ez egy vendégposzt: nem én írtam, hanem Kollár Anna self-love coach, aki – hozzám hasonlóan – coach-ként…