Életcél II. – További kérdések az életcélod megtalálására

“Rendben van, most már nagyjából kristályosodik a számomra ez a téma. Összeírtam, hogy mik azok a tevékenységek, amiket szeretek csinálni, amik feltöltenek, és amikben jó is vagyok. De mit tegyek, ha több ilyen tevékenység is szerepel a listán? Hogyan válasszak ki közülük egyet? És honnan tudjam, hogy a sok közül melyik az, amelyik mellett érdemes elköteleződnöm?”

Az előző blogbejegyzésemben az életcél témáját jártuk körül. Megnéztük, miért olyan fontos manapság ez a téma, hogy honnan ered ez a kimondottan modern kori probléma, és hogy miért olyan nehéz a rengeteg választási lehetőség között ma okosan dönteni. A bejegyzés végén megosztottam 15 kérdést, amelyeket ha megválaszolsz, sokkal tisztábban fogod látni azokat a területeket, amelyek felé Te ösztönösen vonzódsz.

Tipp: a válaszaid között figyeld a visszatérő elemeket! Mik azok, amik többször is előfordulnak? Majd pedig keresd meg, hogy mi az, ami közös bennük!

Lehet, hogy pl. vonzódsz a széphez, a lélekemelő művészi alkotásokhoz. Vagy szeretsz kétkezi munkát végezni. Vagy imádod a fizikai erőpróbákat és a versenyhelyzeteket. Vagy szeretsz elmerülni az apró részletekben, és kedvedre analizálgatni őket. De az is lehet, hogy akkor érzed magad a legjobban, amikor másokkal beszélgethetsz, vagy amikor gyerekekkel vagy éppen állatokkal lehetsz együtt.

Te ismered magadat a legjobban. Figyeld a visszatérő mintázataidat! Merre húz ösztönösen a szíved? Mivel töltöd a legszívesebben az idődet?

“Ikigai”: a metszéspont

Hallottad már azt a szót, hogy “Ikigai”? Ez egy japán szó, a jelentése “életcél”. Ahhoz, hogy ezt megtaláld, válaszold meg az alábbi 4 kérdést:

Mit szeretek csinálni?
Miben vagyok jó?
Miért fizetnének nekem az emberek most, vagy majd a jövőben?
Mire van szüksége a világnak?

Majd pedig a válaszok között keresd meg azokat a dolgokat, amelyek közösek. Ha van olyan tevékenység, amely mind a 4 kritériumnak megfelel, akkor nyert ügyed van: máris megvan az életcélod! 😀

Ha esetleg hosszas keresgélés és listaírás után sem találtál olyan tevékenységet, amely mind a 4 kritériumnak megfelel, akkor első körben azt ajánlom, hogy keresgélj tovább, esetleg beszélgess erről másokkal is, hátha kapsz majd tőlük is jó ötleteket, új, friss gondolatokat.

Második körben azt javaslom, hogy próbálj ki új tevékenységeket! Lehet, hogy sok olyan dolog van, amit szívesen csinálnál, csak még nem tudsz róla, mert még sosem próbáltad. Adj esélyt magadnak egy új “szenvedélyre”!

Végül pedig azt javaslom, hogy kérdőjelezd meg a saját besorolásodat. Tedd fel a kérdést: “Biztos, hogy ezt a tevékenységet nem fizetné meg senki? Biztos, hogy erre a dologra nincs szüksége a világnak? Biztos, hogy ebből nem lehet megélni? Ez egészen biztos? 100%?”

És ha a válaszod egy határozott “hát… nem biztos… nem is tudom… talán”, akkor tedd fel a kérdést: “Létezik olyan ember a világon, aki ezt csinálja, és megél belőle? Ő vajon hogyan csinálja?”

Talán Te is ismersz ilyen embert. Vagy ha mégsem, akkor keress legalább egyet, akár a környezetedben, akár virtuálisan. Gugli a barátod 😉 És nézd meg az ő életét. Ő hogyan él? Mit csinál pontosan? Hogyan érte el azt, hogy az emberek fizessenek neki ezért a tevékenységért?

Mindenre van megoldás, csak meg kell keresni. És aki keres, az talál.

Ha szeretnél még további tippeket olvasni az életcélod megtalálására, akkor itt találod a sorozat 3. részét.

Ha szeretnél még többet olvasni tőlem,

akkor kattints ide a letölthető ingyenes anyagaimhoz!

Ezeket olvastad már?

Hogyan tovább krízis idején? – A válság ajándéka, avagy 7+1 tipp egy pszichológus-coach-tól

Egy világméretű válság kellős közepén vagyunk éppen. Hogy ez pontosan meddig fog tartani és mikor lesz vége, azt egyelőre még senki sem tudja megmondani. Az…

A valódi önbizalom elérése

Vajon hogyan lehet valódi önbizalomra szert tenni? Nem csak egy ideig-óráig tartó jó érzésre, hanem egy valódi, szilárd magabiztosságra, amelyből semmiféle külső körülmény nem tud…

“Hogyan legyek elégedett önmagammal?” – 7+1 tipp a belső elégedettséghez

Lelki béke. Belső elégedettség. Békében önmagammal. Szép remények. De vajon hogyan lehet valóban elérni őket? Az előző két bejegyzésemben végigvettük, hogy mit tudunk tenni azért,…