Életcél III. – Milyen életstílust kívánsz élni?

“Végre megtaláltam azt a tevékenységet, amit igazán csinálni akarok! Ez a legfontosabb, akkor most már mehetek is és csinálhatom, igaz? Vagy van még valami, amit érdemes végiggondolnom?” Bizony van.

Az előző két blogbejegyzésemben végigvettünk jópár kérdést, amiken érdemes elgondolkodnia mindenkinek, aki az életcélját keresi. Itt 15 kérdést találsz, amelyek segítenek tisztán látni a lehetőségek tengerében, itt pedig további tippeket és technikákat találsz, amelyek segítenek tovább szűkíteni a kört.

Most pedig egy harmadik témát is szeretnék behozni ebbe a kérdéskörbe, amely, úgy látom, sokszor méltatlanul el van hanyagolva. Van egy kérdés, amit sokan nem gondolnak végig, ez pedig az, hogy:

Milyen életstílust kívánsz majd élni?

Minden munka más-más életstílussal jár. Te hogyan szeretnél majd élni?

Utazgatni szeretnél majd sokat, vagy inkább egy helyben lenni?

Irodában ülős munkát szeretnél végezni, vagy jövős-menős, aktív, fizikai munkát?

Egyedül szeretnél inkább dolgozni, vagy folyamatosan emberekkel körülvéve?

Hajlandó vagy hajnalban kelni? Éjszakázni? Hétvégéken, ünnepnapokon is dolgozni? 12, 24 vagy akár 48 órás váltott műszakokban dolgozni?

Hol akarsz élni? Vidéken, városban, esetleg egy másik országban?

Mennyi szabadnapot szeretnél évente? Mikor szeretnéd kivenni őket? (Vannak munkakörök, amelyekben ez kötött.)

Kikkel vagy mikkel akarsz foglalkozni napközben?

És főleg: MIÉRT akarsz éppen velük foglalkozni? Mit ad Neked az, ha velük foglalkozhatsz?

Ha egyes kérdéseknél nem tudsz dönteni, mert Neked bármelyik opció megfelel, akkor először is örülj Neki, hogy Te ennyire rugalmas vagy, és hogy Téged ennyi minden érdekel! Ilyenkor a legjobb, amit tehetsz, az, ha kísérletezel, és minél több dolgot kipróbálsz, hogy megtapasztald, hogy melyek azok a tevékenységek, amelyeket szeretsz is és bírsz is csinálni majd hosszú távon. A tapasztalatszerzés nagyon fontos, mert

a tisztánlátás a tettekből fakad, nem az agyalásból.

Ha többféle tevékenységet is szívesen végzel, és nem tudod eldönteni, hogy melyik mellett tedd le a voksodat, akkor íme néhány további kérdés, ami segít tovább szűkíteni az opcióidat:

Melyik az a tevékenység, amelyet szívesen csinálnál napi 8 órán keresztül, heti 5 napon át?

Melyik az a tevékenység, amelyet tudsz is és hajlandó is vagy csinálni napi 8 órán keresztül, heti 5 napon át?

Pl. előfordulhat, hogy imádsz valamit csinálni, de csak napi 1-2 órán át, utána megunod, vagy elfáradsz fizikailag. Képes lennél ezt a dolgot napi 8 órán keresztül is csinálni, minden egyes nap? Ha a válaszod NEM, akkor az a legjobb, ha ez a tevékenység megmarad hobbinak. Nem baj, hobbikra is szükségünk van.

Ha van már egy elképzelésed, hogy pontosan mivel szeretnél foglalkozni, akkor válaszolj a következő kérdésekre: az a munka, amelyet végezni szeretnél, pontosan milyen életstílussal jár? Ennek nagyon aprólékosan nézz utána. Naponta hány órát kell majd dolgoznod, és pontosan mettől meddig? Mit kell majd pontosan csinálnod? Kikkel kell majd együttműködnöd? Hol kell majd dolgoznod? Mekkora havi bevételre számíthatsz kezdetben? Ez az összeg megfelel Neked? Az ezzel járó életstílus megfelel Neked?

És ha már a pénznél tartunk: ha a válaszod az utolsó két kérdésre IGEN, akkor nyert ügyed van! 😀 Ha a válaszod NEM, akkor azt javaslom, gondold végig azt, hogy mit tudsz majd tenni azért, hogy közelebb kerülj a vágyott életstílusodhoz? Esetleg plusz órákat dolgozni, vagy akár egy másodállást vállalni?

Még egy nagyon fontos kérdés, amit érdemes alaposan végiggondolni: alkalmazott szeretnél lenni vagy vállalkozó? Esetleg mindkettő? Mindkét életformának megvannak az előnyei és a hátrányai is. Manapság nagyon menőnek tűnik a vállalkozói lét, sokan próbálják ezt valóságos modern kori aranybányának beállítani. Pedig ennek a munkának is megvannak az árnyoldalai. Ne dőlj be a hangzatos szövegeknek, inkább nézz utána alaposan annak, hogy mi rejtőzik valójában a csillogó felszín marketinggépezete mögött.

Végül, de nem utolsósorban azt javaslom, hogy gondold végig, hogy milyen életet kívánsz élni 1, 5 és 10 év múlva? Hol szeretnél élni? Hogyan szeretnél élni? Mivel szeretnél foglalkozni? Kikkel szeretnéd körülvenni magad? Hogyan szeretnéd tölteni a mindennapjaidat? Hogyan szeretnéd tölteni a hétvégéidet és az ünnepnapokat?

Ha családot és gyerekeket is szeretnél, akkor ezt is kalkuláld bele a terveidbe, és úgy alakítsd az életstílusodat, hogy ők is beleférjenek a mindennapjaidba.

Előfordulhat, hogy úgy látod majd, hogy bizonyos dolgok egyszerűen kizárják egymást. Pl. ha a Te álmod egy lovastanyán élni valahol vidéken, de közben imádod a nagyváros nyüzsgését is, akkor el kell döntened, hogy melyik a fontosabb a Számodra, és melyikből vagy hajlandó lejjebb adni. Ha szeretnél egy bizonyos helyen élni minden nap, akkor lehetőleg ne olyan munkát válassz, ahol hetekre vagy hónapokra kiküldhetnek egy másik országba. Ha szeretnéd az estéidet és a hétvégéidet a családoddal tölteni, akkor nem biztos, hogy az az ideális munka a számodra, ahol esténként és hétvégenként is dolgozni kell.

Gondold végig a saját preferenciáidat is. Ha pl. imádsz reggelente sokáig aludni, akkor komoly kihívást jelenthet számodra egy olyan munkakör, ahol rendszeresen hajnalban kell kelni, vagy éppen éjszakázni kell. Ha szereted a csendet és zavar a zaj, akkor nem biztos, hogy élveznél egy olyan munkát, ahol napi 6-8-10 órában hangoskodnak körülötted. Vagy fordítva: ha imádod azt, hogy folyton emberek vesznek körül, akkor egy alapvetően magányos tevékenységben nem biztos, hogy jól éreznéd magad.

Ezeket mind érdemes végiggondolni, mert ha a munkáddal járó életstílus nem illik Hozzád és nem érzed jól magad benne, az előbb-utóbb ki fog hatni a munkához való hozzáállásodra is. Ha viszont a kettő összhangban áll egymással, és a mindennapjaidban egy olyan életstílust tudsz élni, amit szeretsz, akkor emiatt a munkádat is sokkal szívesebben fogod végezni 🙂

Ha szeretnél még többet olvasni tőlem,

akkor kattints ide a letölthető ingyenes anyagaimhoz!

Ezeket olvastad már?

Hogyan éld túl a Valentin-napot?

Ismét itt a Valentin-nap. A szerelmesek ünnepe. Te szereted ezt a napot? Várod már? Készülsz rá? Vagy éppen a hátad közepére sem kívánod, és csak…

Az “elég jó”-ság titka

Vajon mi az “elég jó”-ság titka? Mit csinálnak másként azok az emberek, akik rendelkeznek ezzel a belső nyugalommal, és úgy általában “elég”-nek, oké-nak, szerethetőnek érzik…

Népszerű szlogenek – vajon tényleg igazak? 2. rész: “Gondolkozz pozitívan!”

Ez itt a “Népszerű szlogenek – vajon tényleg igazak?” sorozatunk második része. Most néhány héten át csupa olyan menő szlogennel és idézettel foglalkozunk majd, amelyek manapság…