Hogyan tovább krízis idején? – A válság ajándéka, avagy 7+1 tipp egy pszichológus-coach-tól

Egy világméretű válság kellős közepén vagyunk éppen. Hogy ez pontosan meddig fog tartani és mikor lesz vége, azt egyelőre még senki sem tudja megmondani. Az azonban biztos, hogy egyszer vége lesz, ez is elmúlik majd, mint minden más, és ismét el fog jönni a fellendülés időszaka. De addig is, amíg ez elérkezik: hogyan éljük túl ezt a válságos időszakot és a bizonytalanságot ép lélekkel és ép elmével?

Az alábbiakban összegyűjtöttem 7+1 tippet, amelyek Neked is segíteni tudnak nem csak átvészelni ezt az időszakot, hanem egyenesen a legtöbbet kihozni belőle. Mert igenis lehetséges válságban növekedni. Ha pedig ezt megtesszük, akkor az időszak végeztével nem “ott fogunk folytatni mindent, ahol a válság kitörésekor abbahagytuk”, hanem a növekedés révén egy sokkal magasabb szintre tudunk jutni, és majd erről az új szintről fogunk továbblépni.

Nézzük meg, hogy hogyan kerülhetsz Te is egy minden eddiginél magasabb szintre!

1) Tanulj meg takarékoskodni!

Ez most nem a kockázatos anyagi befektetések időszaka. Koncentrálj inkább arra, hogy csökkentsd a költségeidet, amennyire csak tudod! Nézd át pontosan a napi, heti, havi kiadásaidat, és ami nem létfontosságú, azt próbáld meg leépíteni, vagy legalábbis csökkenteni. Extra havidíjas csomagok és költségek? “Nassolós” ételek, italok? 1-1 apróbb online vagy offline vásárlás csak úgy? Miről tudnál most néhány hónapra lemondani?

2) Tanulj meg új készségeket, amelyekkel biztosítani tudod a megélhetésedet!

Ebbe viszont ne sajnálj befektetni, ha esetleg erre van szükség. Lehet, hogy a mostani befektetésed később a többszörösét fogja visszahozni! Gondolkodj hosszú távon. Mik azok a készségek, amelyek segítségével még egy világválság idején is biztosítani tudod a megélhetésedet? Ha most nem jut eszedbe semmi ilyesmi, akkor nézd meg, kik azok, akik most is dolgoznak, sőt most akár több megrendelésük van, mint a válság előtt volt? Ők mit csinálnak? Mivel foglalkoznak? Milyen készségekkel rendelkeznek?

Ezt a témát részletesebben kifejti az egyik ingyenes anyagom, amelynek címe: Hogyan tovább krízis idején? Ez a munkafüzet lépésről lépésre végigvezet Téged a lehetőségeiden, a kitöltése után pedig egészen más szemmel fogod látni a mostani helyzetedet. Ezt a különleges anyagot itt tudod letölteni. 

3) Sajátíts el egy teljesen új gondolkodásmódot és élj aszerint!

Egy teljesen új életstílushoz teljesen új gondolkodásmódra van szükség. Legyél kész arra, hogy változtass az eddigi gondolkodásmódodon! Engedd el azokat a régi gondolatokat, amelyek már nem szolgálnak Téged. Cseréld le őket új, friss gondolatokra, olyanokra, amelyek afelé az élet felé visznek Téged, amelyet élni szeretnél.

És még egy nagyon fontos dolog, ha már az új gondolatoknál tartunk: helyezd új alapokra a saját önbecsülésedet! Nagyon sokan vannak, akik az önértékelésüket eddig a munkájukra, a státuszukra, a pénzen vett dolgaikra, vagy éppen a lájkok mennyiségére alapozták. Ezeket a dolgokat azonban bármikor el lehet veszíteni. Te ne ilyen múlandó dolgokra építsd fel az önbecsülésedet, hanem olyan alapra, amelyet semmilyen válság nem tud megingatni.

Erről a témáról egy korábbi blogbejegyzésemben már írtam, itt olvashatod.

4) Ha úgy érzed, hogy elborít a stressz és a szorongás, és emiatt néha teljesen tehetetlennek és cselekvésképtelennek érzed magad, akkor tudatos lépésekkel vedd vissza az irányítást!

Az egyik ilyen lépés a napi rutin kialakítása: munka, házimunka, étkezés, edzés, pihenés stb. – mindennek legyen meg a maga ideje. Tarts rendet és tisztaságot magad körül. Tanulj meg új dolgokat, sajátíts el új ismereteket és készségeket (lásd 2. pont). Hagyd el néhány rossz szokásodat, és helyettük alakíts ki új, jó szokásokat.

És mindenekelőtt: irányítsd tudatosan a saját gondolataidat! Ne engedd, hogy magával sodorjon és lehúzzon egy negatív gondolati vagy érzelmi spirál. Te képes vagy bármikor megállj parancsolni a saját gondolataidnak, és másik gondolatokat választani helyettük. Az érzelmek pedig a gondolataidat követik. Gyakorold ezt a képességedet minden nap!

Éppen ezért azt javaslom, hogy ne kövesd egész nap a híreket sem. Döntsd el, hogy pl. reggel és este is max. 10-10 percet szánsz a hírek követésére, a többi időt pedig másra használd.

5) Tisztázd a saját értékrendedet!

Mi fontos és mi nem fontos? Mi az, ami nagyon fontos, és mi az, ami kevésbé? Mi az, ami egyáltalán nem fontos? Ami a legfontosabb, azokra a dolgokra koncentrálj!

Ne csak filmeket és sorozatokat nézz a szabadidődben! Attól nem fogsz fejlődni. Fejlődj, tanulj meg új dolgokat, sajátíts el új készségeket! Most építs fel egy biztos alapot magadnak a következő évekre tudásban és készségekben.

Sőt továbbmegyek: már most készülj fel a válság utáni felívelő időszakra! Mert az is el fog jönni. És vajon ki lesz az, akit akkor majd felkészülten ér a fellendülés?

6) Tanuld meg megfelelően kezelni a konfliktusokat!

Bizony, a konfliktusokat is meg kell tanulni jól kezelni. A jó hír az, hogy ezt is meg lehet tanulni 😊 Ez is egy ugyanolyan tanulható készség, mint bármelyik másik. Ez is egyfajta tudás, sőt inkább művészet. Érdemes ezt is naponta gyakorolni, ha azt azt szeretnénk, hogy mindannyian testi-lelki épségben éljük túl ezt az időszakot.

7) Kommunikálj sokat!

Beszélj sokat a távolabb élő családtagjaiddal, barátaiddal, ismerőseiddel! Ma már ezerféle módon tudunk kommunikálni egymással az online térben. Használd ezeket a lehetőségeket, és beszélgess másokkal! Nekik is jólesik egy kiadós beszélgethetnek, vagy ha Te érdeklődsz felőlük.

+1) Légy őszinte!

Vállald fel saját magadat, a gondolataidat, az érzéseidet, a félelmeidet, a kételyeidet! Ebben az időszakban teljesen természetes, hogy Benned is vannak kétségek és szorongások. Ez nem gyengeség, ez normális dolog. Ne akard erőszakkal megváltoztatni magadat. Inkább fogadd el az érzéseidet, érezd át őket, és egyszerűen csak engedd át őket magadon. Az érzések olyanok, mint a víz hullámai: jönnek-mennek. Engedd, hadd menjenek, csak azt ne engedd, hogy magukkal sodorjanak Téged. Amikor ez történne, mindig térj vissza a gondolataid tudatos irányításához.

Erről a témáról bővebben ebben a blogbejegyzésemben írtam.

Tehát összefoglalásképpen: ne pánikolj. Ez egy kemény időszak, igen. Embert próbálóan kemény. És egyben remek alkalom az újratervezésre, az életünk végiggondolására és az értékrendünk újraalkotására. Csakis rajtunk múlik, hogy ebben az időszakban milyenné válunk, ahogy az is, hogy amikor vége lesz, akkor vajon hogyan lépünk majd tovább: megtépázottan és búskomoran, vagy friss tudással és új készségekkel rendelkezve, készen állva a fellendülésre?

Te melyiket választod?

Ha úgy érzed, hogy most inkább szívesebben beszélgetnél személyesen egy szakemberrel az érzéseidről és a lehetőségeidről, akkor kattints a lenti gombra és jelentkezz nálam egy személyes beszélgetésre.

Ezeket olvastad már?

További 7+1 tipp az önbizalmad mélyebb erősítésére

Elkezdted gyakorolni a magabiztos viselkedést. Néha már automatikusan jön az egyenes testtartás, a nyugodt beszéd, ésatöbbi. Valamennyire nyugodtabbnak is érzed magad ilyenkor. De mélyen belül…

Feltétel nélküli szeretet: vajon tényleg létezik?

Feltétel nélküli szeretet. Hát nem erre vágyunk mindannyian? Sokat hallunk mostanában ilyeneket, hogy: “Az igazi szeretet feltétel nélküli!” és “Bárcsak találnék valakit, aki feltétel nélkül…

A szerelem titka – avagy miért vonzódunk ahhoz, akihez vonzódunk?

“Ó a szerelem! A szív titkait vajh’ ki ismeri? Ki tudná megmondani azt, hogy miért is vonzódunk ahhoz az emberhez, akihez éppen vonzódunk? Hiszen ez…