“Hogyan kezeljem a nehéz élethelyzeteket?” – Első lépések + 1 tipp

Az előző blogbejegyzésemben megnéztük, hogy hogyan érdemes kezelni a váratlanul felbukkanó negatív helyzeteket. Megvizsgáltuk, hogy mit tudunk tenni olyankor, ha pl. hirtelen egy stresszhelyzetben találjuk magunkat, és hogy mit tudunk válaszolni, amikor valaki durván “beszól” nekünk. Most ezt a témát tovább fűzve megnézzük, hogy mit tudunk tenni olyankor, amikor nem egy váratlanul felbukkanó stresszes szituációról van szó, hanem egy tartósan fennálló, érzelmileg megterhelő élethelyzetről. Ilyenkor mit lehet tenni azért, hogy javítsunk a helyzeten, és hogy mi is jobban érezzük magunkat?

Milyen élethelyzetekre gondolok itt? Elsősorban olyanokra, amelyek hosszabb ideig, több hónapig vagy akár több évig is fennállnak, és folyamatos érzelmi és mentális megterhelést jelentenek. Ilyenek lehetnek pl.: bizonytalanság a munkahelyeden. Bizonytalanság a pénzügyeidben. Bizonytalanság a párkapcsolatodban. Egy bántalmazó kapcsolat. Érzelmileg lehúzó kapcsolatok. Családon belüli konfliktusok. Egy (vagy több) nehezen kezelhető gyermek. Egy szeretted romló egészsége. A Te romló egészséged. És így tovább, a sor a végtelenségig folytatható.

Az ilyen helyzetekben gyakran úgy érezzük, mintha állandóan egy plusz teher nyomná a vállunkat vagy a mellkasunkat. Sokszor a gondolataink önkénttelenül is folyton e körül a téma körül járnak körbe-körbe. Állandó társunkká szegődhet ilyenkor az aggódás, a stressz, és valami szürke, fáradt lehangoltságérzés is.

 

Mit tudunk tenni azért, hogy kilépjünk ebből az energiáinkat elszívó, lehúzó élethelyzetből?

Ezt a témát járja körül az egyik letölthető anyagom is, amelynek címe: “Hogyan tovább krízis idején?” Ez a munkafüzet abban segít Neked, hogy a válság okozta váratlan problémákat meg tudd oldani, és lépésről lépésre végigvezet Téged ezen a folyamaton. Ezt a különleges anyagot itt tudod letölteni.

Most pedig ismét végigjárjuk azokat a lépéseket, amiket az előző blogbejegyzésemben is említettem. Csak most egy kicsit mélyebbre megyünk ebben a folyamatban.

Először is azt javaslom, hogy keress egy nyugodt helyet, ahol nem zavar senki legalább 10 percig. Ha teheted, ülj le vagy feküdj le egy kényelmes felületre, hunyd le a szemed, vegyél lassan néhány mély lélegzetet, és csak figyelj befelé.

Az első lépés most is a

1) Tudatosítás

“Hol vagyok most? Milyen nap van ma? Kik és mik vesznek körül engem? Milyen hangokat, ízeket, illatokat érzek?

Mi történik most? Milyen helyzetben vagyok éppen?

Mire gondolok? Milyen gondolatok cikáznak most a fejemben?

Mit érzek most? Milyen érzések kavarognak éppen bennem?

Mit érzek a testemben? Hol érzem ezt pontosan, a testem melyik részén?”

Ha megvan mindezek tudatosítása, akkor most menjünk egy kicsit mélyebbre.

“Pontosan milyen élethelyzetben vagyok most?

Hogyan hat rám ezt az élethelyzet? Hogyan érzem magam benne?

Mire van most a leginkább szükségem? Mi az, ami most igazán jólesne?

Ha erre is megvan a válaszod, akkor jöjjön a következő lépés, ami az

2) Elfogadás

Most pedig fogadd el mindezt magadban. 😊 Fogadd el a saját cikázó gondolataidat és a kavargó érzéseidet. Fogadd el a saját vágyaidat és a szükségleteidet. Fogadd el azt, hogy most éppen itt vagy, most éppen itt tartasz, most éppen ez VAN.

Ha akarod, mondhatod is magadnak vagy magadban:

“Most ez van. Most ebben az élethelyzetben vagyok. És ez rendben van. Minden ezzel kapcsolatos gondolatom rendben van. Minden ezzel kapcsolatos érzésem rendben van. Minden ezzel kapcsolatos vágyam rendben van. Minden szükségletem rendben van. Minden testi érzékletem rendben van. Minden rendben van.”

Milyen érzés ezeket kimondani? Furcsa? Felszabadító?

Mit érzel? Megnyugvást? Ellenállást? Békét? Befeszülést? Bánatot? Örömet?

Esetleg mindezt egyszerre?

Vagy valami mást?

Akármit is érzel, az teljesen rendben van.

Miért ilyen fontos ennyire részletesen befelé figyelni és mindezt tudatosítani és elfogadni magunkban? Azért, mert csak azt tudjuk uralni és irányítani, amit ismerünk, és amit elfogadtunk magunkban. A saját életünk irányítása pedig a saját gondolataink, érzéseink, szükségleteink és vágyaink megismerésével és elfogadásával kezdődik.

Nyugodtan szánj rá erre a gyakorlatra annyi időt, amennyire csak szükséged van. Amikor úgy érzed, hogy minden gondolatodat és érzésedet el tudtad fogadni és szeretettel át tudtad ölelni magadban, akkor jöhet a következő lépés, ami pedig az

3) Összhangban álló tettek

Mégpedig a legmélyebb vágyaiddal és a legmélyebb értékrendeddel összhangban álló tettek.

Kérdezd meg magadtól:

“Milyen életre vágyom a leginkább? Milyen életet kívánok élni?

Hogyan tudnám megvalósítani ezt a vágyott életet?

Mi az az egy dolog, amit ITT ÉS MOST meg tudok tenni azért, hogy ma is egy lépéssel közelebb kerüljek a vágyott életemhez?”

Nos, mi a válaszod?

Ha megvan a válasz az utolsó kérdésre is, akkor most jön a nagy feladat: tedd meg azt itt és most! Akkor is, ha nincs kedved hozzá. Akkor is, ha félsz. Sőt főleg akkor!

A félelem nem baj. A félelem nem rossz. A félelem egyszerűen csak egy jelzés arról, hogy az elméd meg akar védeni Téged a lehetséges sérülésektől. Ő a Te belső testőröd, ha úgy tetszik. Te pedig képes vagy uralni őt. Bizony, Te igenis képes vagy uralni a saját félelmeidet.

Hogy hogyan? Úgy, hogy először is tudatosítod és elfogadod őt. Pl. amikor érzed, hogy felbukkan Benned a félelem, mondhatod neki azt, hogy: “Szia kedves félelem, üdv újra itt. Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet erre a dologra. Én biztonságban vagyok. Nyugalom, bármi is történik, én vagyok olyan okos és ügyes, hogy fel tudom találni magam. Ezen kívül van körülöttem annyi támogatás, hogy mindig kapni fogok megfelelő segítséget, amikor szükségem lesz rá. Rendben? Most pedig ezt és ezt fogom csinálni, mert ezt akarom csinálni, mert így döntöttem. Na gyerünk!”

És indulj, és csináld! Nem baj, ha közben egy kicsit félsz. Sőt, az sokszor kifejezetten jó! Ha félsz, és mégis megteszed azt, amitől félsz – ez maga a bátorság. A félelem pedig ilyenkor átbillenhet Benned egy bizsergető izgatottságba, amely ahelyett, hogy visszafogna Téged, inkább egy extra lendületet ad Neked! Tehát nyugodtan Veled tarthat a félelem is útközben, csak arra figyelj, hogy ne ő irányítson Téged. Ha mégis át akarná venni a kontrollt, kedvesen és határozottan vedd vissza tőle az irányítást.

Mondhatod neki pl. a fenti szöveget, de akár megírhatod a saját verziódat is, ha azt jobban a magadénak érzed. Kísérletezz, hogy melyik szavak esnek jobban Neked. Közben pedig ne felejts el cselekedni is! Hajrá! 😊

+1 tipp: kérj segítséget!

Nem kell egyedül küzdened. Nem kell mindent egyedül csinálnod. Azért vagyunk ilyen sokan a Földön, hogy segítsünk egymásnak. Te is megérdemled a megfelelő támogatást. Ha úgy érzed, hogy egyedül nem megy, vagy éppen eleged van már a magányos harcból, akkor nyugodtan kérj segítséget. Ez nem gyengeség, ez egy teljesen normális emberi szükséglet. Nem arra születtünk, hogy egyedül küszködjünk, hanem arra, hogy egymást támogassuk. Nyugodtan vedd igénybe a számodra legmegfelelőbb támogatást. Te is megérdemled, hogy azt az életet éld, amelyre igazán vágysz, és hogy ehhez megkapd a megfelelő segítséget.

Ha úgy érzed, hogy ehhez az én támogatásomat szeretnéd igénybe venni, akkor kattints a lenti gombra és jelentkezz hozzám egy személyes beszélgetésre.

Ezeket olvastad már?

Mi az önbizalom – és mi nem az?

Mit jelent valójában az, ha valakire azt mondjuk, hogy van önbizalma? Hogy beképzelt? Nagyképű? Arrogáns? Vagy valami egészen mást? Lehetséges, hogy ez a kifejezés inkább…

“Hogyan kezeljem a nehéz élethelyzeteket?” – Első lépések + 1 tipp

Az előző blogbejegyzésemben megnéztük, hogy hogyan érdemes kezelni a váratlanul felbukkanó negatív helyzeteket. Megvizsgáltuk, hogy mit tudunk tenni olyankor, ha pl. hirtelen egy stresszhelyzetben találjuk…

Hogyan tovább krízis idején? – A válság ajándéka, avagy 7+1 tipp egy pszichológus-coach-tól

Egy világméretű válság kellős közepén vagyunk éppen. Hogy ez pontosan meddig fog tartani és mikor lesz vége, azt egyelőre még senki sem tudja megmondani. Az…