Mi az önbizalom – és mi nem az?

Mit jelent valójában az, ha valakire azt mondjuk, hogy van önbizalma? Hogy beképzelt? Nagyképű? Arrogáns? Vagy valami egészen mást? Lehetséges, hogy ez a kifejezés inkább egyfajta belső békét jelent, és egy mély, ősi bizalmat önmagunk felé? Vizsgáljuk csak meg ezt egy kicsit.

Manapság rengeteget halljuk az “önbizalom” szót. Lassanként már elcsépeltté válik. Legyen önbizalmad, növeld az önbizalmadat, 125 tuti módszer az önbizalmad fejlesztésére stb. Tengernyi könyv és cikk foglalkozik ezzel a témával, rengeteg szakember tart előadásokat az önbizalom fontosságáról és az önbizalomhiány hatásairól. Ha Google-n rákeresünk az önbizalom szóra, csaknem egymillió találatot dob ki. És ezek csak a magyar nyelvű találatok. Az internet tele van motivációs idézetekkel, “higgy magadban!” biztatásokkal, és önbizalomerősítő technikákkal. A gyermekeinket is igyekszünk úgy nevelni, hogy erős önbizalmuk legyen, mert azt hallottuk, és valahol belül érezzük is, hogy ez a boldogság egyik kulcsa.

Láthatjuk hát, hogy ez manapság egy igen népszerű téma, rengeteg embert érdekel, és sokan szeretnének még többet megtudni róla. Azonban a biztatások, a napi motivációs idézetek és az önbizalomedző guruk csodamódszerei ellenére mégis

rengeteg ember küzd ma önbizalomhiánnyal.

Nagyon sokan érzik ma azt, hogy ők úgy, ahogy vannak, nem elég jók és nem szerethetőek, mert nem tudnak megfelelni a – sokszor lehetetlenül magas – elvárásoknak, és ez aláássa az önbizalmukat.

Talán Te is ezt érzed néha? Vagy inkább gyakran? Ha igen, ne aggódj. Nincs Veled semmi baj. Sőt éppen hogy teljesen normálisan működsz 🙂

Most pedig nézzük meg, hogy mi is valójában ez az önbizalom, amit annyira keresünk, és amelynek a hiányától annyira szenvedünk? Azaz:

Mi a valódi önbizalom, és mi az, ami csak annak tűnik, de valójában nem az?

Ha szeretnél több önbecsülésre és magabiztosságra szert tenni, akkor iratkozz fel a Megújulás című 10 részes INGYENES email sorozatomra itt.

Néhány fogalmat tisztázzuk mindjárt az elején. Mi NEM a valódi önbizalom?

1) A valódi önbizalom NEM arrogancia.

Nem beképzeltség. Nem felsőbbrendűség-tudat. Nem – régies szavakkal élve – gőg, dölyf, vagy kevélység. 

Ezek a szavak mind negatív töltetűek, és nem véletlenül. Ezek azt jelzik, hogy az illető többet képzel magáról, mint aki valójában. Azt hiszi, ő többet ér, mint mások. Hogy ő jobb, különlegesebb, értékesebb, mint a többiek.

Valójában sokszor az ilyen gondolkodásmód mögött is önbizalomhiány áll.

Az ilyen személy általában nem túl népszerű a környezetében. Az emberek ellenszenvesnek találják az effajta viselkedést. Biztosan Te is ismersz ilyen embert. Talán nem is egyet. Most gondolj az egyik ilyen illetőre. Szeretsz vele lenni? Úgy érzed, feltöltődsz a társaságában? Vagy inkább idegesít, és amennyire csak teheted, kerülöd a vele való találkozást? Van egy tippem, mit válaszoltál.

2) A valódi önbizalom NEM azt jelenti, hogy sohasem félsz semmitől.

Az önbizalom nem azt jelenti, hogy nincs megfelelő realitásérzéked. És azt sem jelenti, hogy sohasem kételkedsz a saját tudásodban vagy a nézőpontod helyességében. Nem azt jelenti, hogy sohasem bizonytalanodsz el néha azzal kapcsolatban, hogy vajon ezt most jól csináltad-e, jól mondtad-e, jól gondoltad-e, és hogy nem lehetett volna-e ezt másként, még jobban csinálni.

Az igazság az, hogy mindenki elbizonytalanodik néha. Még a legmagabiztosabbnak tűnő emberek is. Ez teljesen normális dolog. Aki mindenben holtbiztos, és sosem gondol át semmit, mert szerinte minden úgy tökéletes, ahogyan ő gondolja – szerinted ez egy pozitív vonás? Az ilyen emberre inkább azt szokták mondani, hogy fafejű.

Teljesen normális és egészséges dolog az, ha néha félsz vagy elbizonytalanodsz. Ezzel nincs semmi baj.

3) A valódi önbizalom NEM azt jelenti, hogy magabiztosnak LÁTSZOL.

A magabiztos viselkedés is ugyanúgy megtanulható és elsajátítható, mint bármi más. Húzd ki magad, tartsd a szemkontaktust, mosolyogj szélesen, fogj kezet határozottan, beszélj kerek mondatokban stb. Ezeket gyakorlással el lehet sajátítani, és igen, sokszor érdemes is, mert a testünk jelzései tényleg hatnak az érzelmeinkre. A magabiztos testtartás, a “power-póz” hatására sokszor valóban nyugodtabbnak és magabiztosabbnak érezzük magunkat. Sokan, főleg vezető pozícióban lévő emberek, tudatosan is gyakorolják ezt a “magabiztos testbeszédet”. Talán Te is szoktad ezt csinálni néha. Nagyon helyes! Gyakorold csak tovább, ne hagyd abba! 😀

De a valódi önbizalom nem azt jelenti, hogy eljátszunk valamit a felszínen, miközben nincs mögötte tartalom. Így csak egy felfújt, üres lufi lenne az egész.

Akkor mégis mit jelent?

A válasz ott van a nevében.

Ön-bizalom, azaz bízom önmagamban.

Bízom abban, hogy én elég jó vagyok így, ahogy vagyok.

Bízom abban, hogy elég erős vagyok ahhoz, hogy túléljem a nehéz időszakokat is.

Bízom abban, hogy elég ügyes vagyok ahhoz, hogy jól elvégezzem a feladataimat.

Bízom abban, hogy elég okos vagyok ahhoz, hogy jól lássam a dolgokat, és megfelelő döntéseket hozzak.

Bízom abban, hogy elég talpraesett vagyok ahhoz, hogy megfelelően kezeljem a váratlan helyzeteket is.

Bízom abban, hogy elég jó külsővel rendelkezem ahhoz, hogy boldogulni tudjak az életben.

Bízom abban, hogy képes vagyok új dolgokat megtanulni, és folyamatosan fejlődni, növekedni.

Bízom abban, hogy képes vagyok szeretetteljes emberi kapcsolatokat kialakítani és működtetni.

Tehát: bízom abban, hogy én már most is ELÉG VAGYOK ahhoz, hogy szeretetet kapjak, és hogy boldogulni tudjak az életben.

Ez egy mély bizalom. Mélyen megbízni pedig csak olyasvalakiben tudunk, akinek ismerjük a szándékait és a képességeit, tudjuk, hogy jót akar nekünk, és hogy ezt a jót meg is tudja adni. A valódi önbizalom kéz a kézben jár az önismerettel és az önszeretettel is.

Ha szeretnél még többet olvasni tőlem,

akkor kattints ide a letölthető ingyenes anyagaimhoz!

Ezeket olvastad már?

A valódi önbizalom alapja

Vajon honnan ered a stabil önbizalom és a nyugodt magabiztosság? Mi a titka azoknak az embereknek, akik szinte mindig kedvesek, nyugodtak, és csak úgy sugárzik…

Mire vágyunk egy párkapcsolatban? – Az ideális partnered legfontosabb tulajdonsága

Vajon mire vágyunk igazán egy párkapcsolatban? Mit szeretnénk megélni általa? Ki számunkra az ideális partner mindehhez, és vajon mi az ő legfontosabb tulajdonsága? A mai…

Életcél III. – Milyen életstílust kívánsz élni?

“Végre megtaláltam azt a tevékenységet, amit igazán csinálni akarok! Ez a legfontosabb, akkor most már mehetek is és csinálhatom, igaz? Vagy van még valami, amit…