Népszerű szlogenek – vajon tényleg igazak? 2. rész: “Gondolkozz pozitívan!”

Ez itt a “Népszerű szlogenek – vajon tényleg igazak?” sorozatunk második része. Most néhány héten át csupa olyan menő szlogennel és idézettel foglalkozunk majd, amelyek manapság rendkívül népszerűek és sokan posztolják, mondják, vallják őket, de a való életben történő megvalósításuk, hát hogy is mondjam… komoly kihívásokba ütközik. Megnézzük, hogy eredetileg mit is jelentettek ezek a ma sokszor félreértelmezett gondolatok, és vajon tényleg jó ötlet-e követni őket?

Az előző részben kiveséztük a “Higgy magadban!” frázis félreértelmezését és a mondat valódi értelmét is. Most nézzük meg ennek a biztatásnak a közeli rokonát, amely így szól: “Gondolkozz pozitívan!”

Sokan mondják ezt manapság, hiszen olyan kis vidám és optimista szlogen ez, szinte azonnal feltölt energiával, és mosolyt csal az arcunkra. Igaz is, gondoljuk magunkban, félre az állandó borúlátással és pesszimizmussal, félre az aggodalmakkal és a félelmekkel, félre mások és önmagunk becsmérlésével! Gondolkodjunk pozitívan, és csakis a jó dolgokra koncentráljunk!

Annyira jól hangzik, nem? Mi a gond vele mégis?

Nos, ha megfelelően használuk ezt a mondatot, akkor semmi. A probléma a nem megfelelő használatával van. Mit jelent ez?

Azt, hogy vannak olyan helyzetek, amikor bizony pont az (lenne) a feladatunk, hogy szembenézzünk az élet negatív oldalával: a sötét dolgokkal, a fájdalmas eseményekkel, a félelmeinkkel, a szenvedéssel, a valós és a lehetséges veszteségekkel, embertársaink gyarlóságaival, vagy éppen önmagunk sötét oldalával. És ez bizony sokszor kényelmetlen és fájdalmas érzés. Viszont az egészséges lelki élethez elengedhetetlen az, hogy a fényes mellett az élet sötét oldalát is tudomásul vegyünk. Amint szembenézünk ezekkel az ijesztő dolgokkal és elfogadjuk a létezésüket, abban a pillanatban bátorságot mutatunk – ezzel pedig megacélozzuk az önbizalmunkat, és hatalmasat lépünk előre a személyiségfejlődésben.

Ha viszont egyáltalán nem akarunk tudomást venni a sötét dolgokról, és elfordítjuk a fejünket, ha szenvedést látunk, legyintünk mások fájdalmaira, a szőnyeg alá söpörjük a kényelmetlen érzéseket, és amikor felbukkan bennünk egy negatív gondolat, rögtön elkezdjük azt szajkózni, hogy “ugyan már, csak gondolkodj pozitívan!” – vagyis ezzel eltereljük a figyelmünket, hogy ne kelljen szembenéznünk a negatív gondolatokkal –, akkor bizony káros az, amit teszünk. Ez ugyanis menekülés a realitás elől. Az pedig nem vezet semmi jóra.

Hogyan használhatjuk akkor megfelelően ezt a szlogent?

Úgy, hogy nem a valóságtól való menekülésre használjuk, hanem arra, hogy a negatív dolgok MELLETT mindig ráirányítjuk a figyelmünket a pozitív dolgokra IS. Tehát nem engedjük meg azt, hogy érzelmileg lehúzzon egy negatív gondolati spirál, hanem minden helyzetben észrevesszük a negatív és a pozitív dolgokat egyaránt. Mert mindig ott van mind a kettő körülöttünk, csak észre kell vennünk őket. Ha pedig cselekedni kell, akkor a pozitív irányba indulunk el: abba az irányba, amit mi jónak és helyesnek gondolunk. Ezt jelenti a pozitív gondolkodás.

Ha szeretnél még többet olvasni tőlem,

akkor kattints ide a letölthető ingyenes anyagaimhoz!

Ezeket olvastad már?

“Hogyan legyen több önbizalmam?” – 7+1 tipp az önbizalmad azonnali erősítésére

“Legyen már egy kis önbizalmad! Jobban kellene bíznod magadban. Csak higgy magadban, és sikerülni fog!” Ismerős mondatok? Sokat halljuk – és talán mondjuk is –…

Feltétel nélküli szeretet: vajon tényleg létezik?

Feltétel nélküli szeretet. Hát nem erre vágyunk mindannyian? Sokat hallunk mostanában ilyeneket, hogy: “Az igazi szeretet feltétel nélküli!” és “Bárcsak találnék valakit, aki feltétel nélkül…

Hogyan éld túl a Valentin-napot?

Ismét itt a Valentin-nap. A szerelmesek ünnepe. Te szereted ezt a napot? Várod már? Készülsz rá? Vagy éppen a hátad közepére sem kívánod, és csak…