Mire vágyunk egy párkapcsolatban? – Az ideális partnered legfontosabb tulajdonsága

Vajon mire vágyunk igazán egy párkapcsolatban? Mit szeretnénk megélni általa? Ki számunkra az ideális partner mindehhez, és vajon mi az ő legfontosabb tulajdonsága? A mai blogbejegyzésben ezeket a kérdéseket válaszoljuk meg.

Az előző blogbejegyzésemben azt a témát jártuk körül, hogy vajon miért vonzódunk ahhoz az emberhez, akihez vonzódunk? És vajon miért vonzódnak hozzánk azok, akik éppen vonzódnak hozzánk? Néhány – talán meglepő – felismerés után pedig a bejegyzés végén egy tippet is megosztottam, amelyek segítségével akár már ma is szabadabbnak és boldogabbnak érezheted magad. Próbáld ki őket bátran! Nincs mit veszítened, viszont rengeteget nyerhetsz vele.

Ebben a bejegyzésben pedig egy kicsit tovább lépünk, és most azt vizsgáljuk meg, hogy vajon mire is vágyunk egy párkapcsolatban? Mit szeretnénk megélni, mit szeretnénk átélni általa?

Nem is olyan könnyű erre a kérdésre válaszolni, hiszen nyilván minden ember egy kicsit másra vágyik. De azért vannak általános mintázatok, amelyek szinte mindenkire érvényesek. Ezek közül most nézzünk meg néhányat.

1. Egy szeretetkapcsolat megélése

Itt minden szó fontos. Egy romantikus kapcsolatban elsődlegesen arra vágyunk, hogy azt érezzük, szeretünk és szeretnek minket, és azt, hogy a partnerünkkel kapcsolódunk egymáshoz minden szinten: fizikailag, érzelmileg, mentálisan, spirituálisan, értékrendben, életstílusban, gazdaságilag stb.

Ehhez a mintát természetesen a gyermekkorunkból hozzuk. Ahogyan a szüleink – vagy a gondviselőink – szerettek minket, nekünk az az elsődleges szeretetélmény. Ahogyan ők szerettek minket, számunkra ez jelenti a szeretetet, a jó és a rossz részeivel együtt, és sokszor ezt szeretnénk megélni a párkapcsolatunkban is.

2. A lélek gyógyulásának vágya

Erről bővebben az előző blogbejegyzésben írtam, amelyet itt tudsz elolvasni.

Sőt még egy munkafüzetet is készítettem erről a témáról, amelynek a segítségével Te is kiderítheted, hogy miért vonzódsz azokhoz, akikhez, hogy mire is vágysz valójában egy párkapcsolatban, és hogy pontosan milyen régi sebeket szeretnél tudattalanul begyógyítani magadban.

Ezt a különleges anyagot itt tudod letölteni.

3. A minket kiegészítő tulajdonságok

Egy párkapcsolatban sokszor arra vágyunk, hogy a partnerünk azokkal a tulajdonságokkal rendelkezzen, ami belőlünk hiányzik, vagy bennünk gyengébben van jelen. Így leszünk mi együtt egy egymást erősítő és támogató szuper csapat.

Pl. egy nagyon érzelmes ember gyakran vágyik egy erős, stabil érzelemvilágú emberre, és viszont.

Vagy pl. egy olyan ember, aki szívesen védelmez másokat, sokszor egy olyan partnerre vágyik, aki ezt díjazza, és hálásan fogadja az ő védelmezését. Az ilyen ember partnere gyakran egy gondoskodó személy, aki örömmel veszi a védelmezést, cserébe pedig szívesen gondoskodik a partnere szükségleteiről. Így mindketten megkapják a másiktól azt, amire vágynak.

4. Közös élmények

Erre is szinte mindenki vágyik: közös tevékenységek, közös nevetések, közös hobbik, közös utazások, azaz szinte bármi, amit együtt átélünk, és ami örömteli, érdekes, izgalmas élmény mindkettőnk számára.

5. Közös teremtés

Ez sokszor az egyik legerősebb erő egy pár összetartásában: valami új dolognak a létrehozása. Ez kezdetben maga az a közös rendszer, az a szeretetkapcsolat és párkapcsolati dinamika, amit ők ketten együtt létrehoznak. Később pedig megjelenhet a közös “családi fészek” megépítésének a vágya, ahová aztán majd jöhetnek a “közösen létrehozott” utódok is 😊

Ez mind szép és jó, de felmerülhet Benned a kérdés, hogy vajon ki az, aki ebben ténylegesen partner lesz? Ki az, akivel mindezt meg is lehet valósítani? Azaz:

Ki a Te ideális partnered?

Milyen ember ő? Milyen tulajdonságokkal rendelkezik?

És vajon mi az ő legfontosabb tulajdonsága? Mert bizony ilyenje is van!

Na, kitalálod, hogy mi az?

Akár még keresed az ideális partneredet, akár olyan szerencsés vagy, hogy most vele élsz, van egy egyszerű feladat, amelyet mindenképpen érdemes megcsinálnod. Vegyél elő egy üres papírt és írj egy listát az ideális partnered tulajdonságairól, amelyek Számodra fontosak, hogy meglegyenek benne! Írj le mindent, amire vágysz! Itt most nincs jó és rossz válasz, csak őszinte válasz van.

Ha megvan a lista, akkor olvasd végig, és nyugodtan egészítsd ki, vagy módosítsd, amelyik elemét csak szeretnéd.

Na megvan? Hány vonást vagy fontos dolgot soroltál fel rajta? Tízet? Húszat? Ötvenet? Százat? Vagy esetleg még többet?

És mik szerepelnek rajta? Tippelek: “az ideális partnerem jó kinézetű, csinos, okos, intelligens, vidám, jó humorú, kedves, kellemes személyiség” stb. A legtöbb listán megtalálhatóak ezek a kritériumok. A Te listádon is rajta vannak?

Ilyenkor sokan egy pozitív tulajdonságokból álló listát szoktak írni. Ez rendben is van, de azért erről még hiányzik néhány dolog, ami létfontosságú egy jól működő kapcsolathoz.

A szemfülesebbek ilyenkor már azt is oda szokták írni, hogy “az ideális partnerem hűséges típus, monogám, elkötelezett párkapcsolatra vágyik” stb. Néhányan még azt is hozzáteszik, hogy “az ideális partnerem érzelmileg elérhető, nem kötődik máshoz romantikus érzelmekkel” stb.

Ez már nagyon szuper, de még mindig hiányzik az az egy tulajdonság, ami – úgymond – vagy mindent visz, vagy mindent borít.

Nos, kitalálod, hogy mi az?

Na jó, elárulom.

Az ideális partnered legfontosabb tulajdonsága az, hogy odavan érted 😊

Azaz tetszel neki, Téged akar, Veled akar egy tartós párkapcsolatot kiépíteni. Nem csak úgy általában monogám típus, hanem konkrétan Veled akar lenni!

Ha pedig egy illető nem Veled akar egy párkapcsolatot kiépíteni, akkor nem ő a Te partnered.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ha valakivel most még nem tetszetek egymásnak annyira, akkor ez már egy veszett ügy. A vonzalmat ugyanis fel lehet kelteni és fel is lehet erősíteni másokban. Hogy hogyan? Hát úgy, hogy saját magadat vonzóbbá teszed. Egy kis smink, egy kis frizura, szép ruhák, ékszerek, csinosabb megjelenés, elegánsabb mozgás, kedvesebb viselkedés, itt egy kis mosoly, ott egy kis dicséret stb. Mutasd meg, hogy Te egy vonzó ember vagy!

Ha pedig megvan a kiegészített listád, akkor most olvasd végig, és képzeld magad elé ezt az embert, akit leírtál. Majd pedid tedd fel a következő kérdéseket:

Valóban elhiszed azt, hogy ilyen ember létezik?

Valóban elhiszed azt, hogy Számodra lehetséges egy tartós párkapcsolatot kialakítani egy ilyen emberrel?

Valóban elhiszed azt, hogy Te méltó vagy egy jó párkapcsolatra egy ilyen szuper emberrel?

Valóban elhiszed azt, hogy Te ezt megérdemled?

És most válaszolj rájuk őszintén.

Hogy érzed magad mindeközben?

Ha esetleg érzel magadban egy kis ellenállást, az is teljesen rendben van. Ez csupán egy visszajelzés arról, hogy Neked ezen a területed még dolgod van. Azaz hogy Neked itt még érdemes dolgoznod magadon azért, hogy egyáltalán el tudd hinni azt, hogy Te érdemes vagy egy jó kapcsolatra egy jó partnerrel. Itt ugyanis már nem az a kérdés, hogy ez vajon így van-e (megsúgom: IGEN!), hanem az, hogy Te ezt valóban el tudod-e hinni?

Ha szeretnél még többet olvasni tőlem,

akkor kattints ide a letölthető ingyenes anyagaimhoz!

Ezeket olvastad már?

A szerelem titka – avagy miért vonzódunk ahhoz, akihez vonzódunk?

“Ó a szerelem! A szív titkait vajh’ ki ismeri? Ki tudná megmondani azt, hogy miért is vonzódunk ahhoz az emberhez, akihez éppen vonzódunk? Hiszen ez…

Hogyan segít a sötét oldalad elfogadása jobban szeretni önmagadat?

“Micsoda? Hogy én fogadjam el a sötét oldalamat? Hát nem pont az lenne a lényeg, hogy igyekezzek megszabadulni ezektől a negatív érzésektől? Nem éppen azáltal…

“Hogyan legyek elégedett önmagammal?” – 7+1 tipp a belső elégedettséghez

Lelki béke. Belső elégedettség. Békében önmagammal. Szép remények. De vajon hogyan lehet valóban elérni őket? Az előző két bejegyzésemben végigvettük, hogy mit tudunk tenni azért,…