A szerelem titka – avagy miért vonzódunk ahhoz, akihez vonzódunk?

“Ó a szerelem! A szív titkait vajh’ ki ismeri? Ki tudná megmondani azt, hogy miért is vonzódunk ahhoz az emberhez, akihez éppen vonzódunk? Hiszen ez egy titokzatos folyamat, ugyan mit tudhatunk róla?” Nos, ahogy azt látni fogjuk, nagyon is sokat. Úgyhogy most – a teljesség igénye nélkül – nézzük meg néhány fontos jellemzőjét annak, hogy vajon milyen faktorok befolyásolják a vonzódásainkat?

Ha megkérdezném Tőled, hogy pontosan miért is vonzódsz ahhoz az illetőhöz, akihez éppen vonzódsz, mit válaszolnál? Gondolom, felsorolnád néhány szép és jó tulajdonságát. Ez a része a dolognak teljesen érthető. De mi a helyzet akkor, ha az az illető például egyáltalán nem törődik Veled? Vagy éppen durván bánik Veled? Vagy esetleg ártalmas és romboló folyamatokba visz bele Téged? Ilyenkor mégis mi az oka annak, hogy továbbra is kitartasz mellette?

Nagy és szerteágazó téma ez, és egy blogbejegyzésen belül nincs is mód arra, hogy minden egyes faktort részletesen végigvegyünk. Úgyhogy most csak néhány fontos jellemzőt fogunk részletesen megvizsgálni.

Íme néhány faktor, ami a vonzódásunkat nagyban befolyásolja:  

1) Evolúciós ok: a túlélés vágya

Tudat alatt mindannyian a lehető legmegfelelőbb partnert keressük az utódaink létrehozásához és felneveléséhez. Azaz alapvetően olyan emberhez vonzódunk, aki erős, egészséges, termékeny, védelmező és gondoskodó – vagy legalábbis ilyennek tűnik. A vonzódásunk elsődleges célja ilyenkor a túlélés, azaz a saját és a (reményünk szerinti jövőbeli) családunk túlélésének biztosítása.

2) Lelki ok: a lélek gyógyulásának vágya

Ez az ok elsőre talán meglepőnek tűnhet. Mégis mi köze a gyógyulás vágyának a szerelmi vonzódáshoz?

Nagyon is sok.

Gyermekkorunkban ugyanis sokszor sérültünk érzelmileg. Néhány esetre a mai napig emlékszünk is. Ezek közül a régi sebek közül sok még mindig nem gyógyult be teljesen bennünk. A lélek viszont – akárcsak a test – teljes gyógyulásra vágyik, ezért mi tudat alatt olyan emberekhez vonzódunk, akiktől azt reméljük, hogy segíteni tudnak nekünk ebben a gyógyulási folyamatban – mégpedig úgy, hogy egy párkapcsolat keretein belül újrajátszhatjuk velük azokat a helyzeteket, amelyekben anno megsérültünk, azt remélve, hogy most máshogyan fog végződni ez a helyzet, más lesz a dolog “kifutása”, és a régi sebeink végre begyógyulhatnak.

Aztán ez vagy megtörténik, vagy nem. Néha igen, de sokszor sajnos nem. Ez utóbbiból lesznek aztán később a párkapcsolati játszmák, amiket sokan éveken keresztül ismételgetnek és újrajátszanak a kapcsolataikban. Ezt nem gonoszságból teszik, hanem azért, mert tudat alatt a saját lelki sebeik gyógyulására vágynak.

Erről a témáról készítettem egy munkafüzetet is, amelynek a segítségével Te is kiderítheted, hogy milyen emberekhez vonzódsz és miért, hogy mire is vágysz valójában, és hogy pontosan milyen régi sebeket szeretnél tudattalanul begyógyítani magadban.

Ezt a különleges anyagot itt tudod letölteni.

3) Az Ideális Férfi vagy az Ideális Nő képe bennünk

Ez a kép az életünk során a különböző tapasztalataink alapján formálódik ki bennünk. Felnőttként aztán mindannyiunk fejében él egy kép az Ideális Férfiról és az Ideális Nőről, aki egy bizonyos külsővel és bizonyos tulajdonságokkal rendelkezik. És a való életben egy illető minél jobban hasonlít erre a fejünkben élő képre, mi annál vonzóbbnak találjuk őt.  

4) Ismerősség

Ha egy illető ismerős a számunkra, mert vagy emlékeztet minket egy szerettünkre a múltból, vagy egyszerűen csak gyakran találkozunk vele a mindennapjaink során, akkor ez is felerősítheti a vonzalmat, hiszen ami ismerős, az a biztonság és az otthonosság érzését adja nekünk. (Még akkor is, ha valójában egyáltalán nem biztonságos ezzel az illetővel együtt lenni. A biztonság érzése sokszor csak illúzió.)  

5) Hasonlóság

Ha egy személynek a miénkhez hasonló a személyisége, a lelkivilága, az érdeklődése, az ízlése, a gondolkodásmódja, a stílusa, az életvitele, az értékrendje, akkor magunkhoz közelinek érezzük őt, és ezért erősebben vonzódhatunk hozzá. Plusz az előző ponthoz hasonlóan ilyenkor is megjelenhet az ismerősség érzése, és így a biztonság illúziója is.

6) Egymást kiegészítő tulajdonságok vonzása

Fontos, hogy itt most nem ellentétekről beszélünk. Tehát nem arról van szó, hogy homlokegyenest különbözik az értékrendünk vagy a lelkivilágunk – ez általában inkább gyengíteni szokta a vonzódást. Hanem arról, hogy bizonyos tulajdonságaink kiegészíthetik egymást, és ez mindkettőnket hozzásegíthet ahhoz, hogy mi együtt, párként sokkal jobban tudjunk működni, mint egyedül.

Például ha Te egy nagyon érzelmes ember vagy, és hajlamos vagy arra, hogy elragadjanak az érzelmeid, és könnyen kibillensz a lelki békédből, és emiatt vágysz az érzelmi biztonságra és stabilitásra, akkor Te könnyen vonzódhatsz egy olyan illetőhöz, aki éppen ezt a vágyott erőt és stabilitást sugározza.

Vagy ha Te éppen hogy egy érzelmileg stabil ember vagy, és hajlamos vagy arra, hogy elnyomd a saját érzéseidet és vágyaidat, akkor könnyen vonzódhatsz egy olyan emberhez, aki szabadon kifejezi az érzéseit és megéli a saját vágyait.

Ha két ilyen ember egymásra talál, az egy win-win helyzet, hiszen az egymást kiegészítő tulajdonságok vonzásában végre mindkettőjük életében helyreállhat az egyensúly.

7) Az Árnyék vonzása

Az árnyékszemélyiségről, annak kialakulásáról és működéséről írtam már egy korábbi blogbejegyzésemben, amit itt tudsz elolvasni.

De mit is jelent magának az árnyékszemélyiségnek a vonzása? Röviden azt, hogy mindazok a vágyak és lelki tartalmak bennünk, amiket nem fogadunk el magunkban, a tudattalanunk egy sötét szobájába, az “árnyékba” vannak száműzve. Viszont attól még, hogy nincsenek szem előtt, ezek a vágyak továbbra is bennünk élnek, és nagyon is szeretnének a felszínre törni. Így amikor egy olyan emberrel találkozunk, aki megéli azokat a vágyakat, amik bennünk is megvannak, csak mi elnyomjuk őket, akkor könnyen elkezdhetünk vonzódni ehhez az illetőhöz. Hiszen ő a saját példáján keresztül tükröt tart nekünk, amelyben megláthatjuk, hogy milyen lehetne az életünk akkor, ha mi is megélnénk ezeket a vágyainkat.

Például ha Te nagyon vágysz arra, hogy végre a sarkadra állj és meghúzd a saját határaidat másokkal szemben, akár a konfliktusokat is felvállalva ezzel, akkor nagyon vonzónak tarthatsz egy olyan illetőt, aki mindezt megteszi. Vagy ha mondjuk arra vágysz, hogy kövesd a saját szakmai ambícióidat, de valami miatt ezt nem mered megtenni, akkor vonzódhatsz egy olyan emberhez, aki a mindennapjaiban megéli ezen irányú vágyait.

Láthatjuk hát, hogy a vonzódásainkat rengeteg különféle hatás befolyásolhatja. Alapvetően viszont a cél mindegyiknél ugyanaz: a vágy egy egészséges, teljes, örömteli élet után. Erre vágyunk mindannyian, ezt igyekszünk elérni, az általunk jelenleg legjobban ismert eszközökkel.

Hoztam most Neked egy egyszerű gyakorlatot, amely segíthet Neked közelebb kerülni ehhez a vágyadhoz. Csak annyit kell tenned, hogy őszintén megválaszolod meg az alábbi két kérdést:

1) Mikor vagy milyen tevékenységek végzése közben érzed magadat igazán szabadnak és boldognak? (Vagy bármilyen más vágyott érzést behelyettesíthetsz ide, pl. betöltöttnek, kiteljesedettnek, békésnek, nyugodtnak stb.)

2) Hogyan tudnád ezeket a tevékenységeket gyakrabban végezni a mindennapjaid során?

Ennyi. Ugye nem is volt nehéz? A következő lépés pedig természetesen az lesz a Számodra, hogy valóban végezd is gyakrabban ezeket a tevékenységeket! Érezni fogod a különbséget az életed minden szintjén. 

Ha szeretnél még többet olvasni tőlem,

akkor kattints ide a letölthető ingyenes anyagaimhoz!

Ezeket olvastad már?

Az a bizonyos belső kritikus hang

Mindannyian ismerjük azt a bizonyos belső hangot. Igen, azt, amelyik folyamatosan kritizál és leszól minket, és még a legörömtelibb pillanatokat is képes elrontani. Látszólag az…

Feltétel nélküli szeretet: vajon tényleg létezik?

Feltétel nélküli szeretet. Hát nem erre vágyunk mindannyian? Sokat hallunk mostanában ilyeneket, hogy: “Az igazi szeretet feltétel nélküli!” és “Bárcsak találnék valakit, aki feltétel nélkül…

A valódi önbizalom elérése

Vajon hogyan lehet valódi önbizalomra szert tenni? Nem csak egy ideig-óráig tartó jó érzésre, hanem egy valódi, szilárd magabiztosságra, amelyből semmiféle külső körülmény nem tud…