Népszerű szlogenek – vajon tényleg igazak? 4. rész: “Akkor lesz valaki vagy valami a tiéd, amikor elengeded.”

Ez itt a “Népszerű szlogenek – és ami mögöttük van” sorozatunk negyedik része. Most néhány héten át csupa olyan menő szlogennel és idézettel foglalkozunk majd, amelyek manapság rendkívül népszerűek és sokan posztolják, mondják, vallják őket, de a való életben történő megvalósításuk, hát hogy is mondjam… komoly kihívásokba ütközik. Megnézzük, hogy eredetileg mit is jelentettek ezek a ma sokszor félreértelmezett gondolatok, és vajon tényleg jó ötlet-e követni őket?

Az előző bejegyzésben a ma rendkívül népszerű “Engedd el!” mondatot vizsgáltuk meg, hogy vajon mit is jelent ez, mit lehet (és érdemes) elengedni és mit nem, mikor hasznos és mikor káros ez a mondat. Most kiegészítjük ezt a gondolatsort egy további “bölcsességgel”, amely így szól: “Akkor lesz valaki vagy valami a tiéd, amikor elengeded.”

Milyen jól hangzik ez is, nem? Hát akkor egyértelmű a feladat: ha akarunk valamit, egyszerűen csak engedjük el, és máris a miénk lesz! Hát nem nagyszerű?

Na jó, azt azért mindannyian sejtjük, hogy ez nem ennyire egyszerű. Miről is van itt szó? Arról, hogy – mint ahogy azt az előző bejegyzésben is kifejtettem – nem magát a vágyott dolgot engedjük el, hanem az egy bizonyos kimenetelhez való ragaszkodást. Vagyis ki tudjuk jelenteni azt, hogy “akármi is lesz, akárhogyan is alakulnak a dolgok végül, én azt elfogadom” – és ezt komolyan is gondoljuk.

Tehát azt is elfogadjuk, ha végül nem lesz a miénk az a vágyott dolog. Ezzel a kimenetellel is megbékélünk.

Mert egyáltalán nem biztos, hogy végül tényleg a miénk lesz az, amit elengedtünk. Az elengedésnek éppen ez a lényege: engedem, hogy az a dolog vagy személy hadd menjen a maga útján, nem ragaszkodom többé ahhoz, hogy az enyém legyen. Ha végül mégis az enyém lesz, örülök neki. Ha nem lesz az enyém, azt is békével elfogadom.

Egyszerű? Igen. Könnyű megtenni? Egyáltalán NEM.

Sőt, a legtöbbször piszok nehéz. Mert annyira vágyunk arra a bizonyos személyre, hogy egy kicsit szeressen már! Annyira vágyunk arra az állásra, vagy arra az előléptetésre, hiszen ez nekünk van kitalálva! Annyira vágyunk elmenni arra a programra, vagy arra az utazásra, hogy úgy érezzük, nem érdemes tovább élni a hétköznapokat, ha ez az élmény kimarad az életünkből.

Sok nő annyira régóta vágyik már boldog párkapcsolatra, családra, gyermekre, és még mindig nincs… és ahogy múlik az idő, egyre fájóbb ez a hiány, mert úgy érzik, hogy maguk a lehetőségek is kezdenek lassan elhalványulni.

Ezek fájdalmas érzések. Ezek komoly szenvedések. Ezeket nem lehet csak úgy félvállról venni. Nem lehet valakit egy olyan olcsó szöveggel lerázni, hogy “ugyan, csak engedd el az egészet, és akkor tuti összejön a dolog!” Aha. Kivéve amikor nem. És van úgy, hogy nem jön össze a dolog. Vagy nem úgy és akkor jön össze, ahogy azt az illető korábban elképzelte. Elengedés ide vagy oda.

“Akkor mégis mi a tutibiztos módszer arra, hogy az enyém legyen az, akit vagy amit akarok?”

Ilyen 100%-os tutibiztos módszer nincs. Mert bármikor közbejöhet bármi. Ilyen az élet. DE kb. 90%-os valószínűségű módszer már létezik – és ez azért elég szép valószínűség 🙂  Ez pedig úgy hangzik, hogy Te mindent – de tényleg mindent! – megteszel a cél érdekében, amit csak tudsz, és ami csak Tőled telik. Azaz megteszed mindazokat a dolgokat, amelyek fölött Neked 100%-os kontrollod van. Ami fölött pedig nincs 100%-os kontrollod, azt a részt elengeded. Mert az már nem rajtad múlik.

Tehát összefoglalva: az elengedés nem egy “spiri trükk”, nem egy tuti recept arra, hogy a tiéd legyen az, amire vágysz. Az elengedés azt jelenti, hogy elengeded a ragaszkodásodat egy bizonyos kimenetelhez, és kijelented, hogy “akármi lesz, én azt elfogadom” – és ezt komolyan is gondolod. És amikor ezt a kijelentést valóban komolyan gondolod, akkor sokszor megtapasztalod azt is, hogy az Élet lehetőségei kitágulnak a végtelenségig. Ilyenkor kilépsz a beszűkült látásmódból, az egyetlen lehetőségre fókuszálásból, felemeled a tekinteted és észreveszed, hogy egy hatalmas és végtelen tér vesz körül, tele számtalan lehetőséggel és színes-szagos élményekkel 🙂 

És hogy az Élet nem csak akkor lesz szép, ha a tiéd lesz az, amibe most magadban tíz körömmel kapaszkodsz, és pontosan úgy is lesz a tiéd, ahogy Te azt elképzelted – hanem akkor is, ha máshogyan érsz célba és más úton éred el azt, amire vágysz, vagy ha egyszerűen csak egész más dolgokat tapasztalsz meg, más gondolatok hatnak Rád, más emberekkel találkozol, akik színesítik a világodat, és akikkel olyan dolgokat élhetsz át, amikről addig talán nem is hitted volna, hogy lehetséges. Ez a szépsége a valódi elengedésnek.

Ha úgy érzed, hogy szívesen vennél igénybe szakmai segítséget az elengedés gyakorlása és az önbizalmad megerősítése terén, akkor itt tudsz jelentkezni nálam egy személyes beszélgetésre:

Ezeket olvastad már?

Hogyan éld túl a Valentin-napot?

Ismét itt a Valentin-nap. A szerelmesek ünnepe. Te szereted ezt a napot? Várod már? Készülsz rá? Vagy éppen a hátad közepére sem kívánod, és csak…

Mire vágyunk egy párkapcsolatban? – Az ideális partnered legfontosabb tulajdonsága

Vajon mire vágyunk igazán egy párkapcsolatban? Mit szeretnénk megélni általa? Ki számunkra az ideális partner mindehhez, és vajon mi az ő legfontosabb tulajdonsága? A mai…

A valódi önbizalom elérése

Vajon hogyan lehet valódi önbizalomra szert tenni? Nem csak egy ideig-óráig tartó jó érzésre, hanem egy valódi, szilárd magabiztosságra, amelyből semmiféle külső körülmény nem tud…