“Hogyan legyen több önbizalmam?” – 7+1 tipp az önbizalmad azonnali erősítésére

“Legyen már egy kis önbizalmad! Jobban kellene bíznod magadban. Csak higgy magadban, és sikerülni fog!” Ismerős mondatok? Sokat halljuk – és talán mondjuk is – ezeket a biztatásokat, azonban a legtöbb embernek ilyenkor az jut eszébe: “Oké, köszi, de mégis hogyan csináljam?

“Hogyan legyen több önbizalmam?” Ha ezt a kérdést ma beírod a Google-n, akkor több, mint 400.000 találatot dob ki. És ezek csak a magyar nyelvű találatok. Ha angolul keresel rá erre a témára (How to be more confident), akkor csaknem 400 millió találatot dob ki a Google. Láthatjuk, hogy manapság rengeteg embert érdekel ez a téma. De a válasz sem késlekedik: könyvek, cikkek, szakértők és vloggerek ezrei ontják magukból az ötleteket és a személyes sztorijaikat arról, hogy ők hogyan építették fel a saját önbizalmukat, sokszor a nulláról.

Az elmúlt években jómagam is sok olyan emberrel beszélgettem, akik az életük bizonyos területein önbizalomhiánnyal küzdenek, pl. a párkapcsolataikban, a tanulmányaikban, a karrierjükben, a pénzügyeik terén, vagy éppen a nyelvtanulásban. Az önbizalomhiány a legkülönfélébb módokon megmutatkozhat, az okok azonban a legtöbb esetben hasonlóak – ahogyan a megoldási lehetőségek is.

Az eddigi blogbejegyzéseimben már többször is írtam az önbizalomról és annak különböző aspektusairól. Ebben a bejegyzésben most összegyűjtöttem Neked 7+1 szuperhatékony tippet az önbizalmad azonnali felturbózására. Ha elkezded őket alkalmazni és minden nap gyakorolod őket, akkor nagyon hamar meg fogod tapasztalni az áldásos hatásukat.

Fontos kihangsúlyozni, hogy az alábbi tippek elsősorban az önbizalom felszíni rétegét érintik, azaz a magabiztos viselkedést. Természetesen ez a réteg is fontos, hiszen az itt történő változás kihat az önbizalom mélyebb rétegeire is. A következő bejegyzésemben majd olyan gyakorlatokat veszünk végig, amelyek célzottan az önbizalom mélyebb rétegeire hatnak. Most azonban először lássuk a felszínt, és kapargassuk meg egy kicsit!

1) Testtartás

Ahogyan a szüleink tanították: állj egyenesen és húzd ki magad! Fejet fel, vállat le, hasat be, mellet ki. Ez a testtartás nyugalmat és magabiztosságot sugároz, nem csak a környezeted felé, hanem a saját elméd és a saját tested számára is. Ezt a testhelyzetet ugyanis az elméd úgy dekódolja, hogy “nincs veszély, minden rendben van, ura vagyok a helyzetnek”. Ettől automatikusan nyugodtabbnak és magabiztosabbnak is fogod érezni magad. Próbáld ki!

Ha szeretnél egy személyre szabott, komplett gyakorlatsort is végigcsinálni, hogy így még hatékonyabban emelni tudd az önbizalmadat és az önbecsülésedet, akkor töltsd le itt a “3+3 szuper önbizalomerősítő tipp” című ingyenes anyagomat!

2) Testbeszéd és élőbeszéd

Ezt a nyugodt határozottságot fejezd ki a mozdulataiddal is. Lassan járj, egyenes háttal, nyugodt léptekkel, egy határozott irányt tartva. Ha valakire ránézel, nézz mélyen a szemébe és mosolyogj. Ha megszólalsz, beszélj nyugodt és határozott hangon. Ne kapkodj, ne remegj, ilyenkor inkább vegyél egy nagy levegőt, majd lassan fújd ki, és nyugodj meg. Minden gesztusod és minden mozdulatod legyen nyugodt és magabiztos.

 

3) Ha valami nem tetszik magadon: változtass rajta!

Nem tetszik a hajad? Irány a fodrász! Nem tetszenek a saját ruháid vagy a kiegészítőid? Ajándékozd el vagy cseréld el az elnyűtt darabokat, és szerezz be helyettük újakat.

Nem tetszik néhány testrészed magadon? Lehet, hogy el kellene kezdened sportolni valamit. A testmozgás nagyon erősíti az önbizalmat, az apróbb sikerélmények pedig valósággal szárnyakat adnak! De az is lehet, hogy néhány előnyösebb ruhadarab is jól jönne most Neked, amik kihangsúlyozzák az erősségeidet, a kevésbé előnyös részekről pedig elterelik a figyelmet.

Az arcodon nem tetszik valami? Tegyél fel egy könnyű sminket, ami kiemeli a szemeidet és elfedi az apróbb bőrhibáidat. Ha nem vagy benne biztos, hogy mi áll jól Neked, akkor bátran kérd ki egy szakértő véleményét.

Esetleg a saját viselkedésedben nem tetszik valami? Azon is képes vagy változtatni, önkontrollal, tudatos odafigyeléssel és sok-sok gyakorlással.

A lényeg, hogy ha nem tetszik valami magadon vagy magadban, és egy kis odafigyeléssel tudsz rajta változtatni, akkor változtass rajta. Ha pedig nem tudsz rajta változtatni, akkor fogadd el, mint a te egyedi, karakteres ismertetőjegyedet. A tökéletesség egyébként is unalmas 😉

 

4) Fogadd el a bókokat!

Ha valaki valamiért megdicsér, azt ne hárítsd el zavartan. Húzd ki magad, nézz a szemébe, és kedvesen mosolyogva köszönd meg a bókokat.

 

5) Te is dicsérj meg másokat!

Ne csak fogadd a bókokat, hanem Te is adj másoknak! Dicsérd meg, ha valaki kedvesen ajtót nyitott Neked, vagy valamilyen apróságot megtett Neked vagy másnak, vagy akár azt is, ha tetszik az egyik ruhadarabja. Az emberek szeretik, ha megdicsérik őket, és ezáltal Téged is jobban fognak kedvelni. Az igazán magas önbizalmú emberek mások önbizalmát is erősítik.

 

6) Fogadd el az érzéseidet!

Bármit is érzel, az teljesen rendben van. A korábbi bejegyzéseimben – például itt és itt is – többször írtam már arról, hogy az érzéseink fontos jelzések arról, hogy mi zajlik éppen a lelkünkben. Éppen ezért figyelj rájuk (mert csupán a figyelmedre vágynak), és add meg nekik azt a megbecsülést, amit megérdemelnek.

Minden érzésed fontos, és minden érzésed értékes.

Az öröm, a bánat, a kíváncsiság, a harag, a szégyen, a félelem, a szorongás, az aggódás, az undor, az irigykedés, az izgatottság, a vágyakozás – ezek mind teljesen normális emberi érzések. Nem rosszak. Nem szégyellnivalóak. Semmi baj nincs velük. Fogadd el őket, és amikor felbukkannak Benned, üdvözöld őket, ahogy egy régi jó barátodat üdvözölnéd.

 

7) Tisztázd a saját gondolataidat!

Mivel az érzéseinket nagyrészt a gondolataink okozzák, ezért nézzük most meg kicsit jobban a gondolatainkat.

Ha úgy érzed, hogy nincs elég önbizalmad, akkor gondolatban áss le a bizonytalanság gyökeréig. Vegyél elő egy papírt és írj le minden gondolatot, amely ezt a bizonytalanságérzést okozza Benned. Írj le mindent, ami csak az eszedbe jut!

Ha megvan a lista ezekről a negatív hiedelmekről, akkor most olvasd őket végig, és ismerd fel, hogy “hát persze, hogy ilyen vacakul érzem magam, ha egyszer ennyi rosszat gondolok önmagamról!”

Végül pedig kérdőjelezd meg ezeket a gondolatokat és hitrendszereket. A legtöbb negatív gondolat csupán régi félreértéseken alapszik. Olvasd végig a listádat, és minden egyes mondatnál tedd fel magadnak a kérdést: “Vajon 100%-os bizonyossággal ki tudom-e jelenteni, hogy ez tényleg így van?” És ha a válaszod NEM, vagy NEM MINDIG, akkor mi az IGAZSÁG helyette? Írd le egy papírra az igazságot is, emlékeztetőnek!

Ügyelj a gondolataidra, mert azokat Te teljes mértékben tudod irányítani. Az érzések és a tettek mindig a gondolatokat követik.

+1) Gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj!

Ne feledd: minden megtanulható, minden elsajátítható. Ha elsőre nem megy a határozott járás vagy a nyugodt hangú beszéd, akkor gyakorold! Az utcán, az iskolában, a munkahelyen, a boltban, a bankban, otthon, mindenütt gyakorolj! Eleinte talán furcsa lesz az új testtartás vagy az új viselkedés, nem is beszélve az új frizuráról vagy az új ruhákról. De ahogy a szólás is mondja: a jót hamar megszokja az ember. Az első pozitív visszajelzések a környezetedből adni fognak az önbizalmadnak egy hatalmas lökést, ezek az apró sikerélmények pedig arra sarkallnak majd Téged, hogy tovább folytasd a gyakorlást. Adj időt, amíg ez az új viselkedésmód beépül a szokásaid közé, és szép lassan automatikussá válik. Meglátod, idővel egyre jobban fognak menni ezek az újdonságok, csak gyakorold őket rendszeresen! Tudod: gyakorlat teszi a mestert 😉

Ha szeretnél még többet olvasni tőlem,

akkor kattints ide a letölthető ingyenes anyagaimhoz!

Ezeket olvastad már?

“Hogyan kezeljem a nehéz élethelyzeteket?” – Első lépések

Az előző blogbejegyzésemben megnéztük, hogy hogyan érdemes kezelni a váratlanul felbukkanó negatív helyzeteket. Megvizsgáltuk, hogy mit tudunk tenni olyankor, ha pl. hirtelen egy stresszhelyzetben találjuk…

Hogyan éld túl a Valentin-napot?

Ismét itt a Valentin-nap. A szerelmesek ünnepe. Te szereted ezt a napot? Várod már? Készülsz rá? Vagy éppen a hátad közepére sem kívánod, és csak…

A szerelem titka – avagy miért vonzódunk ahhoz, akihez vonzódunk?

“Ó a szerelem! A szív titkait vajh’ ki ismeri? Ki tudná megmondani azt, hogy miért is vonzódunk ahhoz az emberhez, akihez éppen vonzódunk? Hiszen ez…